FAM i fokus – intervju med D-Luzion (Dam Dutchess)


 

 

Under december och januari har vi fäst uppmärksamhet till det nya projektet FAM, bestående av Femtastic från Sverige och Dam Dutchess från Nederländerna. Vi har inför releasen av skivan “Fam First” bjudit på intervjuer och exklusivt material från kvinnorna i kollektivet. Efter att vi närmare fått bekanta oss med Feliciana, Etzia och Shedney Ruffin och ANAYE riktar vi blickarna mot D-Luzion. Den Rotterdam-baserade MC:n är känd i hemlandet för att spela frekvent med över femtio spelningar på CV:t. Hon har även samarbetat med en lång rad kända holländska artister och behärskar både engelska och nederländska när hon rappar.

 

 

Varför är du en del av Dam Dutchess och nu FAM? Och vad betyder det för dig?

– Dam Dutchess startade som en önskan att bli hörd i en mansdominerad bransch. Det är mest riktat mot seriösa kvinnliga talanger, som behöver den där extra pushen och som är ambitiösa och drivna nog att satsa mot en professionell karriär. Jag är en del av FAM, mest för att testa mina gränser och att kliva ur min trygghetszon av att vara en holländsk rapartist. Det handlar också om att nå ut till en större, internationell, publik. För mig betyder FAM att ha kul och att inte behöva kontrollera allt själv hela tiden, samtidigt som man får stöd av likasinnade artister. Att skapa nya idéer, bli inspirerad, skratta mycket, jobba hårt men också att jobba smart.

 

 

Hur var det att arbeta med Femtastic från Sverige? Vad fick det att fungera?

– Först var det ganska utmanande. Man skulle lära känna varandra personligen och förstå andras arbetssätt, musikstil, influenser, erfarenheter, osv. Man skulle helt enkelt förstå var en annan människa kom ifrån. Vilken typ av musikalisk och personlig bakgrund de har, för att kunna etablera en bra kontakt. Utan den kontakten är det svårt att skapa något som fungerar, för alla människor är väldigt olika. Vissa människor kan connecta, andra inte. För att få det att fungera så måste man vara tålmodig ibland, och även flexibel samt öppen för nya idéer. Vi var också tvungna att försöka använda vår tid på ett effektivt sätt. Om någon annan spelade in så kunde man gå och skriva på en annan låt, öva på verser eller ta lite stund för dig själv för att rensa tankarna. Det är helt upp till vad som funkar för var och en. Det viktigaste är att man sätter egot åt sidan och får det att fungera som grupp.

 

 

Du blev framröstad till ”Best female artist of the year” i Nederländerna 2013, med stark konkurrens. Vad har det betytt för dig?

– Ja, det var verkligen stark konkurrens. För att vara ärlig med dig så förväntade jag mig inte alls att vinna. Jag kände mig som en underdog, jämfört med de andra nominerade. Men det fick mig att inse att det finns en publik för min musik, som gillar att lyssna på mig. Det fick mig att känna mig ännu säkrare på mig själv och säker på att jag vill ha en professionell musikkarriär på en hög nivå. Det inspirerade mig och fick mig att inse att jag aldrig ska ge upp.

 

 

Du kan växla enkelt mellan att sjunga och rappa och mellan engelska och nederländska. Är det viktigt för dig att vara mångsidig, kreativ och innovativ i ditt skapande?

– Väldigt. Jag tror att man alltid måste utmana sig själv som artist. Utmana dina färdigheter, din uppfattning, din viljestyrka och till och med dina mål. Annars kommer det inte bara att vara tråkigt att göra samma sak men folk kommer att sluta lyssna på dig efter ett tag. Jag tycker också att det är spännande att lära sig att behärska något nytt. Det är som att spela Super Mario och nå en ny nivå. Man möter nya hinder hela tiden, så man måste förändra sin strategi och förfina sina färdigheter för att klara just den nivån. Om man spelar med samma tricks, så kommer du aldrig lämna den nivån.

 

 

Vad händer för dig personligen, med karriären, framöver?

– Mitt mål är att vara en av de starkaste, kreativa, konsekventa och mångsidiga kvinnliga artisterna i Nederländerna och sakta men säkert etablera mig på den internationella scenen. 2015 kommer att bli ett år där jag fokuserar på att nå ett par viktiga mål, både för mig som person och i min karriär. Det kommer också att vara året då jag släpper min debutskiva. Jag håller det hemligt än så länge. Ett album? En EP? Vem vet. Jag har hundratals skivor… Och nu är jag mitt uppe i processen att släppa singlar och musikvideos. Nu ser jag till och med förbi musiken och har startat ett videoproduktionsbolag, där jag fokuserar på att skapa prisvärda men samtidigt högkvalitativa musikvideos för independentartister, som heter OFF Concepts. Förra året filmade jag och regisserade min FAM och Dam Dutchess-kollega Felicianas video ”Forever” till exempel. Jag ska spela in min 10:e video snart!

 

 

 

 

Följ D-Luzion via Instagram: http://instagram.com/dluzion

 

Se D-Luzions musikvideo till “Dagobert”:

 

 

 

 

 

Läs även Kingsize-recensionen av nya skivan “Fam First” :

https://www.kingsizemag.se/recensioner/skivrecension-fam-femtastic-x-dam-dutchess-fam-first/

 

FAM-fam-first-S

 

 

 

 

 

Den 30:e januari är det releasefest för FAM-projektet på Debaser Medis i Stockholm. Se Facebook-event här!

 

FAM-releasefest-2015-S

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL