FAM i fokus – intervju med ANAYE (Femtastic)


 

 

Under december och januari har vi fäst uppmärksamhet till det nya projektet FAM, bestående av Femtastic från Sverige och Dam Dutchess från Nederländerna. Vi kommer att bjuda på intervjuer och exklusivt material från kvinnorna i kollektivet. EFter att vi närmare fått bekanta oss med Feliciana, Etzia och Shedney Ruffin har nu turen kommit till Stockholm-duon ANAYE.

 

 


Varför är just NI en del av Femtastic och nu FAM? Vad betyder det för er?

 
Vi är båda stora fans av att jobba kollektivt, så att vara en del av crews och projekt där alla har olika erfarenheter och influenser med samma mål är fantastiskt!

 

 


Hur var det att samarbeta med Dam Dutchess?

 
De var alla fina och genuina människor och hade verkligen en hög arbetsvilja. Verser och inputs flödade, vilket såklart var superinspirerande.

 

 

Ni är verkligen mångsysslare, med många järn i elden. Vad är det som driver er att göra allt? Hur hinner ni allt?
 

Vi tycker att det är grymt kul att starta och vara en del av olika projekt och idéer och lider väl båda två av något slags ”ta-över-världen-perspektiv” som är både positivt och negativt, haha. Det är positivt för att man hinner med många grejer som är extremt roligt, men samtidigt så är det ju det där med tiden, som inte alltid räcker till… å andra sidan har vi ju exakt lika många timmar per dygn som Beyonce, och se hur mycket hon hinner med!

 

 
Visst är det så att ni producerar beats också, förutom att rappa? (Kända) kvinnliga producenter är sannerligen en bristvara. Vad kan man göra för att lyfta fram fler kvinnliga producenter tror ni?

 
Yes, det stämmer! Ja du, den eviga frågan… Det finns ju många vinklar att se det hela ur; men något vi märkt är att det verkar vara en grej att inte synliggöra många kvinnliga artister/rappare för vad de också är; producenter. Missy Elliott, Erykah Badu, Laleh, Vaz och Syd Da Kyd (som proddar Odd Future) osv är bara några exempel. Så även om det procentuellt är färre kvinnor än män i branschen så finns det många att belysa; för att till slut inspirera unga brudar att ta sina produktioner i egna händer.
 

 

Det känns som att det ofta är uppförsbacke när man jobbar mot rasism, för feminism osv. Men känner ni att klimatet börjar förändras? Ser ni en positiv förändring i horisonten eller är allt nattsvart i och med SD etc?
 

Alltså man lider ju helt klart av en berg-och-dalbana mellan framtidspepp och total depp när det kommer till detta ämne. Samtidigt som det går frammåt, tack vare grymma initiativ och människor, så finns det ju många rörelser i hela europa som väcker oro. Det enda man kan göra för att orka kötta för förändring är ju att omge sig med softa, smarta människor och de har vi gott om tack vare vårt crew och våra vänner!

 

 


Hur ser framtiden ut för er och er musik? Vad har ni på gång?

 
I dagarna beger sig Beastie till Americat för att jobba på sin EP, Kattguld, som kommer nån gång 2015. May Dar åker och möter upp senare för att jobba på Anaye-material som ska släppas när det är redor för världen; förhoppningsvis senare i vår!

 

 

 

 

 

 

Den 30:e januari är det releasefest för FAM-projektet på Debaser Medis i Stockholm. Se Facebook-event här!

 

FAM-releasefest-2015-S

 

 

 

 

Foto : Natan Gullström (Anaye)

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL