Amiin Madar är en ny svensk dokumentärfilmare med brant uppåtgående trend. I en intervju med Kingsize berättar han om vad han vill visa upp med sin nya film “Teater är den nya hiphopen”, vad han vill berätta med sitt konstnärskap och likheterna mellan just teater och hiphop.

Regissören Amiin Madar har just blivit klar med filmen ”Teater är den nya hiphopen” när Kingsize intervjuar honom. Amiin kommer från Järvaområdet i Stockholm, närmare bestämt Tensta och Husby. Där, på fritidsgården Reaktor, berättade en av ledarna om en dokumentärfilmsutbildning på Öland.

– En av fritidsledarna fick reda på att jag hade ett intresse för foto, så då gav hon mig det tipset. Jag ville dessutom komma bort ifrån Stockholm så det blev att jag läste tre år där. Genom en av gästlärarna Mia Engberg hamnade jag efter utbildningen på produktionsbolaget Story och fick chansen att göra min första kortfilm “Miski & Bianca”, som sedan släpptes på SVT. Där träffade jag dessutom David Aronowitsch som numera blivit som min mentor samt producent till mina kommande filmer.

Amiins första dokumentärfilm handlar om två kvinnor i den mansdominerade sporten MMA. Med kortfilmen ville Amiin nyansera bilden av somaliska kvinnor. Han ville visa att alla inte är hemmafruar, en stereotyp som han känner inte stämmer överens med verkligheten. Filmen släpptes på SVT Play, men har tyvärr sedan tagits bort därifrån. 

”Teater är den nya hiphopen” är hans nästkommande film och handlar om komikern och skådespelaren Sharmarke Elmi. “Sharre”, som han kallas, började med poesi, var en gång i tiden hypeman åt rapparen Jelassi, men valde efter en tids turnerande att satsa på annat. Poesin började tillsammans med en annan av filmens starkaste karaktärer, Sharres vän Liban Abdule som förutom att ha gjort musik ihop med Yasin och vunnit Ortens bästa poet även han börjat skriva en pjäs, där Sharre ska få spela huvudrollen. I filmen ser vi dock främst scener ifrån pjäsen ”8 kvadrat”, där han tillsammans med Ahmed Berhan på ett humoristiskt sätt spelar ett brödrapar från förorten.

– Jag har känt till Sharre sen länge och när han fick rollen till “8 kvadrat” så frågade jag om jag fick komma ner och filma när de övar. När jag sedan kom ner och snackade med honom om hur allt började med poesi, hur det tog fart och sedan blev hiphop, som i sin tur fått ta stor plats i den svenska musikindustrin så jämförde vi med teater. Då tänkte vi på hur många från förorten som faktiskt börjat med skådespeleri och teater. Många vi känner från Järva har ju varit med i ”Snabba Cash” och Liban som gått från hiphop till att skriva en pjäs till exempel. Det var så vi kom på titeln till projektet.

Han tycker att det ofta är i ”Snabba Cash”-liknande filmer som förorten representeras, Det vill dock Amiin ändra på. Han tycker inte att man ska ha en ”vi mot dom”-känsla mot folk utanför förorten och tvärtom, utan genom att visa upp de bra historierna, som Sharres, vill han att man ska lära känna varandra istället.

– Det är bara en liten procent av orten som ofta tar plats i egentligen alla sammanhang och det är ofta någon som haft det tufft eller sådär, som man ser. Det finns så mycket mer än det där, i resten av de 99% finns det en hel del som Sharmarke, inte bara inom kulturen utan överallt och det är egentligen det jag vill lägga fokus på.

Två stora stigmatiserade ämnen tas upp där det ena handlar om valet att satsa på en karriär inom det kreativa. Sharres mamma försöker övertala honom att ta ett “riktigt jobb”, som lagerarbetare, istället för den mer osäkra branschen teater. Medan det andra handlar om stigmat kring att som kille hålla på med teater. Det kan anses töntigt i vissa kretsar. Särskilt de vars enda teaterupplevelse är påtvingad genom skolan.

– Det är inte så stor skillnad på teater och hiphop, istället för en mikrofon har man sin scen där man ska uttrycka sig. Man pekar ut samma frågor, har samma attityd och tar upp samma problem i samhället. Jag vill att folk ska se det och berättelserna som denna, för de finns, men någon måste berätta dem.

Filmen får sin biopremiär den 23 maj på utvalda biosalonger. Det blir dock ingen vila för efter det kommer nästa projekt för regissören Amiin, där han tillsammans med Förenade Förorter ska filma årets version av ”Debattmästarna” för SVT. I framtiden vill han fortsätta sudda ut stereotyperna om förorterna genom att visa upp andra historier än samma som folk redan har sett.

– Jag skulle vilja göra en dokumentär om hur olika kulturinstitutioner jobbar. Man hör så mycket hur de vill nå de “unga i landet” men jag har inte riktigt sett något där de hittar till unga människor. Se hur de faktiskt jobbar och vad som händer bakom och sådär. Det är nog något sånt jag själv hade velat se i alla fall.

Intervju: Niklas Hagberg
Foto: Pressbild