Kingsize träffade upp den legendariska Stockholmswritern JEKS (Cas, Thy, Suk), för att få tag i ett exemplar av hans egen producerade bok som släpptes för någon vecka sedan. Boken släpptes i ca 100 exemplar och säljs på en plats i Stockholm. Boken som bär namnet ”JEKS Selected works 2013-2016” innehåller en mängd grymma målningar från över hela Sverige och även från flera städer Tyskland och Spanien. Vi ställde några frågor om boken och hur den kom till.

Vad gjorde att du ville göra en egen bok med dina målningar?

– Jag gillar böcker väldigt mycket och kände att jag ville göra en egen bok på mitt sätt helt enkelt. Sedan är en bok alltid en bok, något man återkommer till och håller i. I boken visar jag ett mindre urval av vad jag gjort mellan 2013-2016.

Har du någon egen favoritpiece i boken?

– Målningen på sidan 16 var kul att göra. Jag och Puppet skulle måla en vägg ihop och jag hade en ordentlig skiss och planerad färgläggning och allt. Men väl på plats vid väggen slutade det med att jag improviserade målningen fritt utan skiss. Ibland kommer sådana tillfällen när stämningen är på topp och då är det bara följa magkänslan.

Vad har du fått för reaktioner på boken, eftersom du i övrigt är rätt inkognito på sociala medier osv?

– Jag har fått mycket bra reaktioner på boken både i Sverige och utomlands. För mig är det inte viktigt att visa allt jag gör just på sociala medier. Jag målar hela tiden och folk ser det jag gör ändå.

Och hur kommer det sig att du undvikit Instagram bl.a?

– Det är upp till var och en att välja hur man vill synas och vad man har för behov. Jag gillar inte att finnas tillgänglig hela tiden. Graffiti för mig ska vara lite hemligt. Sedan tycker jag att målningarna förlorar lite av sitt värde och förminskas i allt scrollande.

Ni hittar mig och mitt crew STICK UP KIDS på:
facebook.com/stickupkidsworldwidegraffiticrew

Och slutligen kommer vi få se en till bok i framtiden?

– Det kommer säkert något mer framöver.

jeks-3-S

Ni hittar boken på:
Stockholms Förgyllning & Bildhuggeri AB
Upplandsgatan 60, T-bana Odenplan Öppet Mån-Torsdag 10-16

// Georg Ekelund

jeks-2-S