6284dbc5b422e7360a0da4a2
Klart för filmfestivalen CinemAfrica 2020 – präglas av Black Lives Matter


 

 

Filmfestivalen CinemAfrica arrangeras i sin 22:a upplaga i oktober månad. Årets festival blir online och sänds i samarbete med Festivalscope, en plattform för independentfilmer. Årets tema är ”Motståndskraft” och filmfestivalen beskriver ansatsen i ett pressmeddelande:

 

”Motståndskraft är en röd tråd i årets program. Inte bara som ett mått på överlevnad i en kamp, utan som ett mer komplext adjektiv som både är en styrka och en börda. Förutfattade och stereotypa föreställningar om ”den starka svarta kvinnan” ställs på sin spets och en djupare analys om sårbarhet och kreativitet får ta utrymme”.

 

 

Festivalchefen Dina Afkhampour kommenterar vidare årets arrangemang, CinemAfrica 2020:

 

– Årets festivalprogram har en stor betydelse i samtidens diskussion om kampen för rättvisa för svarta människor världen över. Svarta samtidsskildrare och konstnärer har alltid varit viktiga i kampen mot orättvisor och förtryck globalt och aldrig tidigare har så många människor världen över rest sig mot detta förtryck och för social rättvisa. Vi har försökt anknyta till det panafrikanska perspektivet i Black Lives Matter-rörelsen som i sig är en global rörelse mot anti-svart rasism. Genom att hålla festivalen online skapas en möjlighet att kunna ta del av CinemAfricas utbud vart man än befinner sig över hela Sverige.

 

 

Årets fem tävlingsfilmer är följande:

 

“You Will Die At 20”
Regisörr: Amjad Abu Alala
Land: Sudan

 

”Flatland”
Regisörr: Jenna Bass
Land: Sydafrika

 

“This Is Not A Burial, Its A Resurrection”
Regisörr: Lemohang Jeremiah Mosese
Land: Lesotho

 

”Dhalinyaro”
Regisörr: Lula Ali Ismail
Land: Djibouti

 

“Farewell Amor”
Regisörr: Ekwa Msangi
Land: Tanzania / USA

 

 

 

CinemAfrica 2020 pågår 1-14:e oktober online. För mer information och fler kategorier, se www.cinemafrica.se

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL