CinemAfrica i Stockholm är Nordens största filmfestival för afrikansk kvalitetsfilm och firar med årets arrangemang hela 25 år. Jubileet ska firas med hela 25 filmer under drygt en vecka i slutet av oktober.

– Med årets program vill vi visa en bredd av olika berättelser, men som alla på något sätt lyfter universella ämnen och känslor. Där fokus är på relationer och livsöden som vi alla kan känna igen oss i. Vår bild av Afrika präglas till stor del av alla negativa händelser som det rapporteras om i nyheterna. Med årets program vill vi ge nya perspektiv på Afrika och var afrikansk kultur är, säger Meryem Saadi, CinemAfricas programgrupp.

Årets festival invigs med filmen “Bravo, Burkina!” av den kända modedesignern Walé Oyéjidé, som bland annat gjort kostym till filmer som “Black Panther” och “Coming 2 America”. Hans egna filmskapelse beskrivs av CinemAfrica:
“Storyteller och designern Walé Oyéjidé skapar sin debut genom att bjuda på en poetisk berättelse om en pojke från Burkina Faso som flyr sin by och migrerar till Italien. Plågad av minnen från sitt hem reser han genom tiden i hopp om att återfå allt han har förlorat. Genom ögonen på ett barn som lämnar sitt hem ser vi de känslomässiga klyftor som kan lämnas efter när människor migrerar till avlägsna länder.”

Årets upplaga av CinemAfrica pågår mellan den 20 och 29 oktober 2023. Invigningen sker på biografen Skandia i Stockholm och därefter blir Bio Rio spelplats för flertalet filmer.

Se några av de afrosvenska titlarna i urval på festivalen:

At war av Suheib Saleh, Sverige/Somalia, kortfilm.
“Kijani och Kelly är ett ungt skådespelarpar i London. En natt får Kijani en roll i en stor produktion men när han berättar för Kelly om vilken typ av roll det handlar om reagerar hon inte som förväntat. Suheib Saleh är en svensk skådespelare känd från bland annat Netflix-serien Störst av allt. Sedan 2020 är han även regissör och har i den rollen gjort flera kortfilmer.”

I Think of Silences When I Think of You av Jonelle Twum. Sverige/Ghana, kortfilm.
“Den prisbelönta filmskaparen Jonelle Twum ger ett lyriskt porträtt av en kvinna som efter ett bröllop i Ghana på 1990-talet gör en resa över havet. Arkivmaterial och nya bilder tar oss med på en rörande resa där tystnaden ställs i relation till drömmar om en framtid i Europa. Jonelle Twum utforskar ofta frågor om osynlighet/synlighet, minnen och historieskildringar utifrån ett svart feministiskt perspektiv. Hon är grundare av Black Archives Sweden, ett samtida arkiv med utgångspunkt i afrosvenskars erfarenheter.”

Det osynliga folket av Madubuko Diakité, Sverige. (retrospektiv)
“Madubuko Diakités historiska dokumentär som han gjorde tillsammans med Gary Engman och Nordal Åkerman. En berättelse om de otrygga levnadsvillkoren som mötte utländska studenter och invandrare, i synnerhet den afrikanska diasporan, i Sverige under 70-talet.”

CALL NINA! – The diasporic art of Josette Bushell-Mingo av Daniel Lamine Jadama. Sverige. “(retrospektiv) I dokumentären CALL NINA!  följer CinemAfricas tidigare styrelseledamot Daniel Lamine Jadama vår tidigare styrelseordförande (2012-2019) Josette Bushell-Mingo i hennes outtröttliga arbete för att öka representationen och inkluderingen inom scenkonst. Handlingen centreras kring Bushell-Mingos djupt personliga föreställning ”A story about me and Nina Simone”, baserad på erfarenheter och tankar kopplade till Black Lives Matter. Vilken roll spelar ras och klass i våra samhällen idag? Och hur kan känslor av hämnd och förlåtelse hanteras?”