En ny subgenre har bubblat upp på sidan av dancehall-musiken och växt sig starkare i ungefär fyra år – trap dancehall. Genren är redan etablerad bland den yngre generationen i Jamaica och musiken sprids globalt via artister som Skeng, Roze Don och Iwaata, för att nämna några.

För några dagar sedan släpptes en dokumentär om fenomenet och bakom kameran står hyllade Nathan Miller. Miller, filmskaparen från England, slog igenom 2015 med ”LDN” som är en dokumentär om Londons hiphopscen. Sedan dess har Miller jobbat med många människor, från Mo Gilligan, Roc Nation och J Hus. I ”God Bless You, My Son” åker han ner till Jamaica för att träffa subgenren trap dancehalls pionjärer.

”Jamaica is full of talent you know. A lot of my friends that I used to see didn’t have nothing to do. Music changed where I can see them build a beat and eat a meal right now, music has done a lot”, säger Roze Don i början av dokumentären. Han står bakom låtar som ”Little Bit” och ”Mood” och är en av genrens frontpersoner. 

I den 14 minuter långa dokumentären möts vi av ett gäng artister. Från etablerade Govana, Skeng och ovannämnda Roze Don till nykomlingarna Biggs Don, Rajahwild och Starrdoll. Trap dancehall kännetecknas av 808-basgångar som byggs upp i samma mönster som i dancehall men använder sig istället av amerikanska hiphopsamplingar och andra ljud. Precis som i dancehall är språket grafiskt. Sex, våld och droger är temat och nu med en ännu hårdare framtoning än föregångarna Shabba Ranks och Vybz Kartel. 

”The youth of Jamaica have been gifted the power of the internet, and they are here to tell their own stories, young prodigies of their esteemed forefathers in dancehall”



Nathan Miller

Trots att genren blir mer och mer framgångsrik globalt så möts den av stort motstånd på hemmaplan. För bara några veckor sedan förbjöd Jamaicas regering radio och tv att spela genren med anledning av att den glorifierar droger och våld. Det kommer inte som en chock. Jamaicas regering har redan en historia av att inte ha accepterat dancehall trots att det är en av landets största kulturexporter. Dancehall bidrar även till landets välfärd då människor från hela världen reser till Jamaica för att ta del av dancehallkultur. 

Se dokumentären nedan: