Dancehalldansens explosiva kraft och attityd intar Dansens Hus i Stockholm i början på februari när dansare från Jamaica, Frankrike och Sverige möts i scenföreställningen “RULE”. För koreografin står Imenella och Rut Roos, grundare av det svenska dancehallkollektivet Unruly Gang. Tillsammans har de skapat en hyllning till dancehalldansens historia och samtid. I ett pressmeddelande beskrivs RULE så här:

”Den jamaicanska dancehalldansen och musiken utgör en allt större del av vår svenska kulturkanon – något som märks på nattklubbar, topplistor och hos den ständigt växande skara danselever som dras till det internationella fenomen genren är i dag. Dancehall må vara starkt förknippat med fest, social dans och en attityd som aldrig ber om ursäkt för sin existens. Och när svenska Unruly Gangs Imenella Mohamed och Rut Roos i scenföreställningen RULE samarbetar med några av den jamaicanska och internationella scenens största namn, får dansens språk, avancerade teknik och dynamik tala för sig själv.

RULE är initierad av Imenella tillsammans med hennes mångåriga kreativa partner Rut Roos: väletablerad dansare, dj och koreograf bakom scenföreställningarna ”I mellan” för Riksteatern och ”HÄR” på Stadsteatern. Rut har också medverkat i musikvideor med artister som Cardi B och Linda Pira. Tillsammans med Tevin ”Killer Bean” Kadeem Shaw, Owen ”Upgrade” Reece och Sherlon ”Smood” Brooks från Jamaica samt Grâce Tala, N’dathe ”Gato” Sakho, Arnaud ”Lil Gbb” Burger (Frankrike) och Amelis Nicoletti Riquelme, Younes Majri (Sverige) har de skapat en hyllning till dancehalldansens historia och samtid där influenser från bland annat afrobeat tar plats”.

I omslagsintervjun med Imenella för Kingsize #6 2021 berättar hon om den stora kärlek hon har till dancehalldansen och hur hon inte skulle kunna vara den artist hon är utan den. Hon säger: 

– Dansen betyder sjukt mycket för mig. Mitt artisteri är inte fullständigt utan dansen. Allting som jag gör inom musiken gjorde jag först inom dansen. Det är därför folk ibland kan påpeka att jag är mediatränad, men jag satt hos TV4 fyra, fem gånger som dansare och gjorde dansföreställningar och koreografier för Dansens Hus – vilket är typ det största man kan göra inom dans – långt innan musiken. Utan dansen hade jag inte varit så orädd som jag är inför att vara i vissa rum. Jag känner att jag kan gå in i vilket rum som helst. Hade det inte varit för dansen hade jag inte klarat artisteriet alls.

Läs hela intervjun HÄR

“RULE” har premiär på Dansens Hus Elverket den 3 februari 2023 med ytterligare en Stockholmföreställning den 4 februari 2023 på samma plats. Sedan åker den vidare till Skellefteå, Umeå, Örebro, Uddevalla, Kungsbacka och Uppsala – där sista föreställningen visas. 

Se Imenella dansa dancehall på ett besök i Jamaica för några veckor sedan nedan.

Foto: Pressbild