Idag släpptes filmprogrammet till årets upplaga av Way Out West, där inte mindre än 31 långfilmer visas under festivalens tre dagar. Bland dessa hittar vi bland annat en nordisk premiär av “ODB: Wu-Tang Forever” samt en världspremiär av filmprojektet “Mwuana: Framför allt”.

En kortsynopsis av filmen, som gjorts av Martin Sandin och Viktor Annerstål, lyder:

“För att överleva som artist måste Mwuana skapa en uppföljare till sitt hyllade debutalbum ‘Triller’. Det sätter hela hans existens på sin spets. Han behöver försöka ta sig bort från det mörker som varit drivkraften för hans skapande och framgång. En process som antingen ger Mwuana ett nytt liv eller blir hans undergång.”

Mwuana släppte som bekant “Triller” 2017 och de uppföljande EP-släppen “C3” och “H5” 2020. I samband med detta prydde rapparen omslaget för Kingsize #5 2020 och berättade i omslagsintervjun att de skulle kompletteras med en tredje EP titulerad “N3”, som tillsammans skulle utgöra albumet ”C3H5N3O9” – den kemiska formeln för nitroglycerin. Men fram tills idag har EP:n, eller något annat längre projekt, inte släppts. I intervjun berättade han bland annat:

– Jag behövde få ur mig det. Jag måste dokumentera det här. Nu kommer jag dela upp dom här genremässigt och det här var mer organiskt, mer gitarr… På ”C3” försökte jag göra något som var ganska mycket US, det var mycket den rytmen och det tempot. Man skulle kunna twerka till det. Jag gör det nice, men jag kände det inte. Jag är på en mycket finare plats nu med mitt skapande och det är det viktigaste. Det känns bäst när det verkligen kommer från någonting starkt i en. När det verkligen känns är också ofta då det blir autentiskt. För då släpper man allt det här med ”är flowet bra?”. För det känns.

Redan här hintade han också om en personlig kamp under perioden.

– Jag vet ju var allting kommer ifrån. Folk dansar och har kul till ”LOVERMAN” men den är gjord under a whole lotta pain asså. Det finns en liten gnutta ”ryck upp dig” där, men annars är det jävligt mycket pain. Det var inte alls säkert att något ens skulle göras under den perioden, snarare tvärtom, med tanke på hur jag mådde då. Det var då vi åkte ut till landet och allt det här kom ut.

Läs hela intervjun här och spana in hela filmprogrammet på Way Out West nedan!

Foto: Pressbild