När ens dator börjar bli allt segare och batteriet håller sämre och sämre, då kan det vara dags att tänka på att köpa en ny dator. Att köpa en ny dator är inte alltid en enkel uppgift. Det finns många saker man måste tänka på, och det kan vara lätt att glömma bort något viktigt. Här är några tips på vad man bör tänka på:

Vad kommer du använda datorn till?

Datorer används idag till allt från att skriva dokument och surfa på nätet till att spela olika typer av spel. Det finns mer eller mindre krävande spel för datorer. Ifall man föredrar att spela på casino med online bankid krävs inte lika avancerad dator som i jämförelse med actionspel. De flesta människor har en dator för sitt arbete, men det finns även de som bara använder den för att komma åt internet eller för att spela spel. När man väljer vilken dator man ska köpa, är det viktigt att tänka på hur man planerar att använda den. Om man till exempel planerar att använda den mycket för arbete, behöver man en kraftfullare dator med bra programvaror. Om man istället planerar att använda den mest för underhållning, behöver man inte en lika kraftfull dator och kan istället luta sig mer mot underhållningsfunktionerna.

Behöver du en bärbar eller stationär dator?

Stationära datorer är ofta mer kraftfulla och har större skärmar, vilket gör dem bättre lämpade för arbete och spel. Bärbara datorer är däremot mycket smidigare att ta med sig, och det finns många modeller som är lika kraftfulla som stationära datorer. Om du planerar att använda din dator främst för arbete eller spel, rekommenderar vi en stationär dator. Men om du vill ha en dator som är smidig att ta med sig på resor eller till skolan och universitetet, så är en bärbar dator ett bättre val.

Hur mycket lagringsutrymme behöver du på din nya dator?

Det beror på vad du planerar att använda din dator för. Om du bara planerar att använda den för att surfa på internet och skicka e-post, behöver du inte mycket lagringsutrymme. Men om du planerar att installera program och spela spel, behöver du mer utrymme. Du kan behöva 1-2 TB på din dator för att optimalt kunna spela spel. Ifall datorn även kommer bli en lagring för alla dina bilder kan det vara bra med större lagringsutrymme. 

Vad är din budget för att köpa en dator?

Detta är en av de viktigaste frågorna att ställa sig när man ska köpa en ny dator. Det finns alternativet att köpa begagnade datorer, men då gäller det att vara noga med sitt köp så att man inte blir lurad. Prisklassen har stor variation även vid nyköp av dator och de finns allt från Apple som ständigt lanserar ny teknologi, till mindre etablerade märken som konkurrerar med ett budgetpris. Det är såklart viktigt att inte överstiga sin budget, men en dator bör vara en investering man gör när man har råd att göra ett hållbart val.

Vad är en bra skärmstorlek för din dator?

Det finns ingen allmän regel för hur stor skärm du behöver, utan det beror på vad du använder din dator till. Om du ofta tittar på filmer eller spelar spel, kan en större skärm vara mer bekväm. Men om du bara använder din dator för att göra lite research eller skicka e-post, kanske en mindre skärm räcker. Det är också viktigt att titta på upplösningen när du väljer en skärmstorlek. Ju högre upplösning, desto fler bildpunkter och detaljer i bilden.

Behöver du något extra tillbehör till datorn?

Behöver du något extra tillbehör till datorn såsom skrivare, headset eller extern lagring? Då är det bra att veta att du kan hitta lämpligt tillbehör till just den datorn du vill köpa. Det kan även vara ett alternativ att köpa en dator med mindre lagringsutrymme men planera att köpa en extern hårddisk där man till exempel kan lagra sina bilder och videos. En rekommendation är även att regelbundet rensa diskutrymmet på datorn, så att lagringsutrymmet inte blir överbelastat. Det finns ett stort utbud av datortillbehör, men det kan vara bra att se till att de är kompatibla till den dator du vill köpa.

När är det bäst att köpa en ny dator?

Det finns ingen exakt tidpunkt för när det är bäst att köpa en ny dator, men det finns vissa saker man ska tänka på. Vid jultider är det en bra idé att vänta till mellandagsrean ifall man missat Black Friday. Då kan det finnas bra erbjudanden som kan hjälpa dig att köpa en bättre dator än du annars skulle ha råd med. Att köpa en ny lanserad dator precis vid lansering kan vara ett sätt att få den mest uppdaterade datorn, men förmodligen även till det högsta priset.

Det är inte alltid lätt att veta vad man ska tänka på när man köper en ny dator. Det finns många olika alternativ och det kan vara svårt att veta vad som passar just dig och dina behov bäst!