Apple har nu presenterat nya produkter, däribland nya iPhone 14. Igår onsdag kungjorde företagets ledare Tim Cook de nya installationerna för iPhone, AirPods och Apple Watch under evenemanget “Far out”.

“At Apple we’re fortunate to be surrounded by able who strive to innovate together”, sa Cook under presentationen.

Först introducerades nya Apple Watch, tillsammans med klipp på klockan i action. Apple Watch Series 8 kommer med en design som är både vattentät och resistent mot sprickor. Den kommer också med en ny temperatursensor som tagits fram med kvinnors hälsa i åtanke, däribland för att kunna förutse ägglossning såväl som andra användbara funktioner. Här hittar vi även Low Power Mode och Crash Detection, där den senare automatiskt ska notifiera nödkontakter och räddningstjänst om man är med om en bilolycka.

Apple Watch Series 8 kommer i fyra färger och tre varianter av rostfritt stål. Priserna för GPS-modellen letar sig lite över 4 000 kronor, medan den cellulära versionen kostar 1 000 kronor mer. Klockorna lanseras den 16 september.

För drygt 8 000 kronor kan Apple-konsumenter även lägga handskarna på den nya varianten Apple Watch Ultra, som är ett mer sportigt alternativ. Enligt Apple “designed specifically for exploration, adventure, and endurance”. Här får vi en ny action-knapp, som går att justera, och har cellulär kapacitet inbyggd i samtliga modeller. Batteritiden ska vara 36 timmar för vanlig användning, men ännu mer batteriprestanda kommer att erbjudas senare under året. Ultra-modellen lanseras den 23 september.

AirPods, kanske i synnerhet AirPods Pro, får också nya upplagor. Dessa kommer med ett H2-chip och en “low-distortion audio driver”. Skräddarsydd Spatial Audio, som redan återfinns i iOS 16, bidrar också till vad som beskriv som “the most immersive listening experience”. Det som är helt nytt är en Touch Control-funktion, längre batteritid (sex timmar på en laddning) och högtalare i botten av fodralet för att göra det lättare att hitta. Nya AirPods Pro kommer att säljas för drygt 2 5000 kronor med start imorgon den 9 september.

Apples telefonjätte fick inte överraskande mest utrymme. De 15,5 respektive 17 cm stora iPhone 14 och iPhone 14 Plus kommer båda med ett A15-biochip. Kamera-specifikationerna inkluderar en 12MP-kamera med snabbare bländaröppning, en 49-procentig boost i situationer med dåligt ljus, en ny TrueDepth-kamera på framsidan (med autofokus) såväl som en utökning av Deep Fusion-rendering tack vare en ny Photonic Engine-funktion. Vad gäller video så har även stabiliseringen förbättrats med hjälp av Action Mode.

Tidigare nämnda Crash Detection kommer även till iPhone, såväl som den nya Emergency SOS Via Satellite-tjänsten från och med november. Detta betyder att även om inga mobilmaster finns inom räckhåll så kommer det ändå gå att få uppkoppling.

iPhone 14 startar på drygt 8 500 kronor, med iPhone 14 Plus på 9 500 kronor. Förbeställningarna öppnar imorgon fredag den 9 september.

Det kommer såklart också en Pro-variant, i fyra olika färger inklusive nya Space Black och Deep Purple. Pro-varianten får en ny TrueDepth-kamera och en rad andra funktioner, däribland nya interaktionsläget Dynamic Island. Detta höganpassade läge ska hjälpa till att klart och tydligt förmedla information utan att störa det man håller på med. Pro och Pro Max-varianterna får ett A16-biochip och har tunnare gränser på skärmen, hög HDR-ljusstyrka, ett Always On alternativ för display, en 48MP-kamera med den största kamerasensorn för Apple hittills, en större Ultra Wide-kamera, nydesignad blixt, med mera.

iPhone 14 Pro kostar nästan 11 000 kronor och iPhone 14 Pro Max för drygt 12 000 kronor.

Foto: Apple