För några dagar sedan kom ett avslöjande av Svenska Dagbladet om att gängkriminella i Sverige använder Spotify för att tvätta pengar genom fejkade streams. Nyheten fick förstås stor spridning även internationellt, men företaget har varit fåordiga kring påståendena och mest hävdat att det inte finns bevis för pengatvätt. Nu har nya påståenden om möjligt streamingfusk lagts fram, som streamingtjänstens grundare Daniel Ek dock har adresserat direkt.

Det var häromdagen som en X-användare delade ett citat från en artikel i Financial Times som hävdade att artister på Spotify kunde tjäna drygt 13 000 kronor i månaden i royalties om de laddade upp en 30 sekunder kort låt och sedan “programmerade” sin telefon att lyssna på låten dygnet runt.

Citatet nådde Daniel Ek som då svarade att Spotifys royalty-system inte fungerade på det sättet. Varför detta är intressant är också för att just den modellen är något som många inte förstår sig på.

“If that were true, my own playlist would just be ‘Daniel’s 30-second Jam’ on repeat. But seriously, that’s not quite how our royalty system works”, skrev Ek på plattformen X.

En ägare av en label gav sig sedan in i debatten och menade att även om Ek hade rätt i sak så hade fortfarande 30-sekunderslåtar en stor fördel tack vare plattformar som TikTok. Något som Ek delvis höll med om.

Foto: Spotify