Att fejkade streams och teknikmanipulering via Spotify har förekommit vet vi sedan innan. Men inte i vilken utsträckning. Nu presenterar Svenska Dagbladet en ny granskning som visar på att gängkriminella kan tvätta pengar genom att köpa falska lyssningar.

“Jag kan säga med 100 procents säkerhet att det sker. Jag har själv varit delaktig”, säger en anonym gängkriminell till tidningen.

Resultatet blir en win-win situation för de kriminella och den aktuella artisten, då Spotify betalar ut vita pengar i ersättning och artisten i fråga klättrar på listorna.

I en artikel av Svenska Dagbladet har en anonym polis vid NOA (nationella operativa avdelning) att han velat varna företaget för att streamingtjänsten används av kriminella, men att ingen från bolaget ringde tillbaka.

“Spotify har blivit en bankomat för dem (gängen). Det finns en direkt koppling till gängen och därför också till det dödliga våldet”, säger polisen vid Noa.

Metoden beskrivs fungera så att kriminella använder pengar från brott för att köpa kryptovaluta, som sedan går till personer som kan manipulera Spotify och antalet lyssningar för en specifik artist.

“Om det är stora volymer så är det värt det. Du gör inte detta om du vill tvätta hundra lax, för då förlorar du för mycket längs vägen. Men om du vill tvätta några kaniner (miljoner) så är det självklart bra”, säger en gängkriminell till SvD.

“Jag vill inte sälja ut folk, detta är väldigt känsligt. Det handlar om mer än att köpa streams. Om du är nätverk och vill locka till dig barn och du har en rappare som blir stor, så gör det halva jobbet för dig. Det är tjockt bra i rekryteringssyfte.”

Spotify uppger till SvD att de är medvetna om problemet med fejkade konton och lyssningar, men att de inte har några bevis för att tjänsten används för penningtvätt.

Foto: Pixabay / Spotify