Spansk fotboll och La Liga har senaste veckan varit fokus efter en rasismskandal, där upprepade påhopp mot Real Madrids världsstjärna Vinícius Júnior har skapat reaktioner världen över. Det var under den gångna helgens match mot Valencia som den brasilianska Real-stjärnan fick utstå upprepade rasistiska påhopp av hemmapubliken med hejaramsor och glåpord på arenan La Mestalla. Efter matchen gjorde Real Madrid ett officiellt uttalande där klubben menar att de rasistiska påhoppen är att betrakta som hatbrott. På Twitter skrev Vini Jr. även att beteendet har normaliserats i spansk fotboll:

“Det var varken första, andra eller tredje gången. Rasism är det normala i La Liga. Ligan tycker att det är normalt, förbundet också och motståndarna uppmuntrar det. Det gör mig så ledsen”

Real-tränaren Carlo Ancelotti var snabbt ute och försvarade den 22-årige stjärnan, varp spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales också kallade det hela ett “allvarligt problem”. Något oväntat fick Vini Jr. dock kritik från La Ligaordföranden Javier Terbas, som i ett uttalande menade att Vini Jr. inte själv gjort tillräckligt för att hitta lösningar på problemet tillsammans med ligarepresentanter, skriver GP. Efter skarp kritik har nu Terbas backat från uttalandet och menar att det var ett missförstånd.

Senaste dagarna har stödet varit massivt i sociala medier, där Ronaldo, Kylian Mbappé, Neymar, Paul Pogba och Gareth Bale har fördömt det inträffade. Samtidigt har kritiska röster höjts kring de fotbollsstjärnor som inte tar ställning i frågan, däribland svenske AC Milanspelaren Zlatan Ibrahimovic.

Under onsdagens hemmamatch mot Rayo Vallecano passade även lagkamraterna och hemmapubliken på att visa sitt orubbliga stöd till Vinícius Júnior, som inte kunde spela på grund av skada.