Sveriges största MMA-stjärna (på herrsidan) meddelade efter sin förlust på UFC-galan i Stockholm i somras att han skulle lägga handskarna på hyllan. Efter ett par månaders tystnad kommer Alexander ”The Mauler” Gustafsson nu att kliva upp i ringen igen. Däremot är det inte alla som vill se en comeback, utan tycker att det är dags för en ny fighter att ta över tronen.

AK Fighting Championship 3 i Göteborg

MMA-supportrar i Göteborg kommer att få en tidig julklapp. Den 11 december kommer Göteborg att arrangera sin första kampsportsgala. AK Fighting Championship 3 kommer att arrangeras på The Theater och flera svenska fighters finns med på matchkortet. Det största namnet är ingen mindre än Alexander Gustafsson. Det kommer att bli första gången som han går en match sedan han lade karriären på hyllan. I en intervju med MMANytt sa han att han saknar att fightas. Svensken har fortfarande kontrakt med UFC, men än verkar ingen comeback finnas i sikte. Enligt ”The Mauler” kom hans pensionsbesked lite impulsivt så vem vet vad framtiden har att erbjuda. I december kommer han att gå huvudmatchen mot hemmahoppet Anton Turkalj, som har proffsresultatet 3-0.

Det kommer att bli en vecka fylld med kampsport. Några dagar senare är det dags att bänka sig framför teven och titta på UFC 245, som arrangeras på T-Mobile Arena i Las Vegas. Huvudmatchen kommer att gå mellan Kamaru Usman och Colby Covington. Matchen är i viktklassen weltervikt och båda har ett tidigare resultat på 15-1-0. Enligt Unibet UFC betting tips är tidigare resultat en viktig analysfaktor för hur man ska betta i spel på matchvinnare eller ronder. Den fysiska faktorn spelar också in. Båda fighters väger in på 77,1 kg. Usman är 3 cm längre med sina 183 cm men han har en räckvidd på 193 cm, vilket är 10 cm mer än Colby. Oddset för att Usman vinner är 1.60 medan oddset för Colbys seger är 2.35.

”The Joker” vill ta över

Alla är inte glada i idén av att ”The Mauler” kan göra comeback. Inför UFC Köpenhamn i september gick Jack ”The Joker” Hermansson ut i media och sa att det var dags för någon annan att ta över. Han syftade troligtvis på sig själv, men tyvärr blev det ingen seger i grannlandets huvudstad. Trots att han var förhandstippad blev det amerikanen Jared Cannonier som vann på en teknisk knock-out. ”The Joker” finns inte med på matchkortet till AKFC 3, men han har sagt att han gärna går en match till i år.

Någon som inte kommer att gå fler matcher i år är Sveriges bästa UFC-kvinna, Lina Länsberg. Hon gick också en match i Köpenhamn men till skillnad mot Hermansson vann hon. Det blev därmed hennes andra UFC-seger i år. I de senaste två matcherna har hon varit underdog och hon säger sig se fram emot att gå matcher mot ännu tuffare motståndare. Det blir inga fler matcher i år, men hon ligger i hårdträning inför 2020.

Svensk kampsport växer så det knakar. Det är bara en tidsfråga innan fler utövare får proffskontrakt och innan UFC blir en årlig företeelse i Sverige och Skandinavien.