En ny era inom svensk MMA är på gång. Vi har under de senaste decenniet fått ta del av Alexander Gustafssons äventyr inom UFC. Ett äventyr som bjudit på många höjdpunkter, likt titelmatcherna mot Jon Jones och Daniel Cormier.  Det må inte ha blivit en titel för Arboga-sonen, men han har öppnat upp dörrarna för många andra MMA-talanger i Sverige. En av dessa talanger som kommit fram är Khamzat Chimaev, Sveriges nya stjärnskott!

Chimaev föddes den 1 maj 1994 i Tjetjenien. Han inledde sin karriär med brottning, men började med MMA först efter att ha kommit till Sverige. Chimaev kom till Sverige under 2011 och fortsatte på den inslagna vägen med sin kampsportsbakgrund, bland annat genom att vinna SM-guld i brottning med Lidköping AS. Det dröjde till 2018 innan han hade sin professionella MMA-debut, men efter den har det gått undan! Han har 8 raka segrar, varav alla har avslutats inom två ronder med en KO/TKO eller submission.

Den främsta anledningen till att Chimaev fått MMA-världens blickar på sig under den senaste månaden är på grund utav hans intåg i UFC. Ett intåg som slagit rekord på löpande band, eller vad sägs om 192-2 i utdelade slag, samt två segrar inom elva dagar? Han besegrade Rhys McKee i den senaste fighten, vilket slutade med 40-0 i utdelade slag. De snabba vinsterna har gett Chimaev en hel del uppmärksamhet, vilket han inte varit sen med att utnyttja. Vi fick nyligen se honom utmana bland annat Conor McGregor, Nate Diaz och Jorge Masvidal i en uppmaning till UFC-presidenten Dana White.

För att göra det än mer anmärkningsvärt så ska det nämnas att Chimaev tog den första UFC-fighten i en högre viktklass än vad han vanligen slåss i. Nu är frågan vad som väntar härnäst för det nya stjärnskottet inom svensk MMA. Får vi se honom ta sig an en rankad motståndare eller blir det ett enklare steg på vägen mot toppen? Hur bra är han egentligen?  De två matcherna han gått inom UFC har varit rena uppvisningar, så frågan är vem som vågar ta utmaningen att möta det orankade “monstret”. Blir det någon som kan skrälla mot alla odds? Oddsen ligger just nu på 1.25 chans att Chimaev kommer vinna inför den kommande matchen mot Tj Brown, enliget sports betting på nätet. Det kommer bli en intressant karriär framöver för Chimaev.

Visa det här inlägget på Instagram

#Repost @alexthemauler Good talk after sparring with @khamzat_chimaev

Ett inlägg delat av Khamzat Chimaev (@khamzat_chimaev)

Det är hur som helst kul att vi fått en efterträdare till Gustafsson, även om vi givetvis inte ska glömma Jack Hermansson. Han tog en tung seger senast mot Kelvin Gastelum och är en av de absolut bästa “middleweight”-atleterna i världen. Det är inte alls omöjligt att vi får se honom ta sig av en titelmatch inom en snar framtid.

En ljus framtid är med andra ord att vänta för svensk MMA. En framtid som Alexander Gustafsson som nämnt i stor mån öppnade för många. Gustafsson gjorde en comeback under Fight Island i juli månad, men fick då sig besegrad av Fabrício Werdum i sin tungviktsdebut.  Gustafsson är även en av de som direkt har hjälpt Chimaev att klättra mot toppen, bland annat genom att ha honom som sparringpartner på All Stars-gymmet i Stockholm. En kung som förberett för nästa, sin arvtagare.

Foto: instagram.com/khamzat_chimaev/