62429f791c0bfc1aba6ef852
Snart dags för JVM i hockey 2022


 

 

Det börjar bli dags för junior-VM i hockey i Kanada. I slutet på december kickar den efterlängtade mästerskapet igång och fortsätter en bit in på 2022. Då ska de bästa hockeyspelarna under 20 år slåss om att vinna det åtråvärda guldet. För supportrarna blir det spännande att se hur det går för Sverige, som gärna vill revanschera sig efter fjolåret.

 

Inför det här årets upplaga av mästerskapet vet vi att Sveriges landslag tillhör grupp A. Det är en tuff sådan där de kommer att få möta Ryssland, Slovakien, Schweiz och USA. Om de tar sig förbi gruppen väntar kvartsfinal. Om du vill veta mer om spelprogrammet så hittar du en heltäckande guide för JVM här.

 

 

Så har det tidigare gått för Sverige

Junior-VM är en väldigt tuff turnering där de bästa i sin åldersgrupp ställs emot varandra under ett tajt spelschema. Sverige har de senaste åren hanterat pressen väldigt bra. Under 2010-talet blev det hela fem medaljer där, varav ett brons, tre silver och ett guld.

 

Guldåret kom 2012 och innebar att Sverige blev mästare för första gången sedan 1984. Mästerskapet avgjordes den gången, precis som den ska göra i år, i Kanada. Gruppen landslaget spelade i då ser likadant ut som årets, förutom att de då mötte Lettland istället för USA som väntar dem senare i år. Sverige gick då och vann mot Ryssland i finalen efter en jämn kamp som ledde till förlängning. Det var då som Mika Zibanejad blev fri mot målvakten och kunde avgöra matchen.

 

De två mästerskapsvinsterna är de landslaget sammanlagt kammat hem under junior-VM:s 46-åriga historia. Om Sverige kommer att kunna upprepa historien från 2012 återstår att se, men en sak är säker: vi väntar oss en både spännande och underhållande period av högklassig hockey.

 

 

En bra chans att slå igenom

Precis som U21-mästerskapen inom fotboll är ett bra tillfälle att visa seniorerna vad man går för, så är junior-VM i hockey en bra chans att slå igenom bruset. Det ska därför bli spännande att få se vilka spelare i Sveriges landslag som kan komma att sticka ut i mängden. Förhoppningsvis gör någon ett så pass starkt intryck att de får gå vidare till att ta nästa steg i karriären.

 

Junior-VM 2022 spelas mellan 26:e december och 5:e januari. Matcherna kommer att sändas på SVT1, SVT2, TV6 och TV10. De två sistnämnda kommer du åt via streamingtjänsten Viaplay.

 

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat


NULL