Öka testosteronet och livsglädjen


 

 

Testosteron är ett ämne som i vardagstal ofta associeras med aggressivitet och överdrivna macho-attityder men som i själva verket är ett hormon som både män och kvinnor behöver- men kanske framför allt män. Enligt en amerikansk studie påverkar ämnet allt från sexlust till muskelmassa & styrka.  Att lida av brist kan få både allvarliga fysiska och psykiska konsekvenser men som tur är finns det många sätt att åtgärda det på. I den här artikeln kan du läsa om vad testosteron egentligen är och vad du kan göra för att öka på tillflödet och med det livsglädjen.

 

 

Vad är testosteron?

Testosteron är ett manligt könshormon som produceras av testiklarna i män och äggstockarna hos kvinnor. Ämnet är ansvarigt för ett stort antal kroppsfunktioner, bland annat det centrala nervsystemet och musklerna, men också mentala såsom tålamod, aggressivitet och det allmänna humöret. Om en person har för mycket testosteron så kan det ha inverkan på till exempel sömnen och stressnivåerna men också leda till ökad kroppsbehåring och minskad mängd huvudhår. En människa med för lite testosteron kan å andra sidan ha svårt att bygga muskelmassa, få försämrad sexdrift och ett nedsatt humör. Hos män kallas det här ibland för “gubb-PMS” och man har sedan länge talat om “sura gubbar” då man löper högre risk för brister med åldern. Skämt åsido så är bra testosteronnivåer viktiga för att man både ska fungera optimalt och känna sig glad och lugn.

 

 

Hur ökar man på testosteronet?

Hur mycket eller lite testosteron man producerar beror på en rad olika faktorer såsom livsstil, gener och kost men också klimatet man lever i, allmänhälsan och åldern. Om en människa under en period sover dåligt eller är väldigt stressad så kan det minska på testosteronet ganska radikalt, och forskare har också sett ett samband mellan hormonets produktion och dieter som enbart består av protein eller för högt alkoholintag. Vill man öka på testosteronproduktionen så finns det mediciner som skrivs ut av läkare, men det finns en hel del saker man kan göra naturligt med mycket goda resultat.

 

 

  • * Träning. Särskilt styrketräning och HIIT har visat sig öka testosteronproduktionen och läkare rekommenderar att vuxna personer tränar minst tre gånger i veckan för goda resultat.
  • * Motverka stress. Stress är boven bakom många hälsoproblem, inte minst när det kommer till testosteron, och därför bör den som lider aktivt söka vägar därifrån som exempelvis yoga, avkopplande musik, regelbunden motion och hobbys.
  • * Balanserad kost. Att äta en varierad kost med måtta är en av de bästa sätten att uppnå både hälsa och en bra testosteronproduktion. Medan det finns matvaror som är särskilt bra för testosteronet, som till exempel fet fisk, ingefära och gröna grönsaker så är det framförallt balansen mellan allt som är viktig. Extrema dieter och jojo-bantning är bland testosteronets värsta fiender.
  • * Håll vitaminerna och mineralerna på topp. Kroppen fungerar som bäst när alla värden är så normala som möjligt, och när det kommer till testosteronet är det framförallt zink, D vitamin och kalcium som är viktigast. Solljus och lite extra kosttillskott då och då är båda välkomna. Även vissa naturtillskott, exempelvis ashwagandha, har visat sig ha resultat hos män. FitnessFrank.com fördjupar sig inom just det ämnet och nämner några bra produkter.
  • * Må bra i sängen: Sex och sömn är två viktiga faktorer för att testosteronet ska vara på topp. Vissa kan behöva upp till 9 timmars sömn.

 

 

Glöm inte balansen

Det kan aldrig upprepas för många gånger: allt med måtta! För att en människa ska fungera så bra som möjligt på alla nivåer, inklusive testosteronproduktionen, så är balans A och O. Genom att hålla en normal kroppsvikt med en varierad kost och regelbunden motion, inte dricka för mycket och för ofta, umgås socialt men också odla egna intressen kan man uppnå ett mycket kvalitativt och glädjerikt liv. Allt fungerar i harmoni med varandra och kroppen och sinnet mår aldrig bra av för många extremer, så sträva alltid efter balans!

 

 

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat


NULL