freerider-skiing-ski-sports-47356-pexels-LS
Low-key skidsemester i Norefjell


 

 

Missa inte de norska fjällen i vinter som har mycket att erbjuda, oavsett om du är en van skidåkare eller entusiastisk nybörjare. Norefjell ligger bara 90 minuter från Oslo, men det är ändå inte en lika känd skiddestination som Hemsedal, Geilo och Trysil. Norefjell har dock mycket att erbjuda skidåkare som föredrar kulliknande miljöer snarare än stora berg. Det är särskilt attraktivt eftersom det är mycket enkelt att ta sig till från Oslo, Göteborg och den svenska gränsen.

 

 

Norefjell är en bergskedja i Scandes bergssystem och sträcker sig mellan dalarna i Eggedal och Hallingdal. Det täcker delar av kommunerna Flå, Sigdal och Krødsherad som ligger i området Buskerud. Hittills har det främst varit ett populärt resmål över helgen för norrmän som kan ta sig dit lätt från Oslo, men nu börjar Norefjell bli mer känt utanför landets gränser. Flera svenska röster hörs i skidbackarna och i England har det precis börjat arrangeras skidresor med destination Norefjell.

 

 

Skidbackar och skidspår

Den högsta punkten i skidområdet är 1,188 meter och sträcker sig ner mot den frusna sjön Krøderen. Platta gröna skidbackar finns på plats för nybörjare som vill lära sig åka skidor, eller för de som vill förbättra sina kunskaper. Det finns även branta, svarta skidbackar för experter och personer som vill utmana sig själva. För medelsvåra åk är det röda och blå skidbackar som gäller. Det finns helt enkelt något för alla nivåer och åldrar på Norefjell, inklusive skidskolor och backar för barn. Det går även att åka snowboard. Totalt finns det mer än 25 km skidspår och 13 skidliftar samt 200 kilometer välskötta, markerade spår för långfärdsskidor.

 

 

Restauranger och afterski

Hit kommer man inte för att gå på galen afterski, även om det går att festa till det om det är det man önskar. På Norefjell existerar dock inte alls samma känsla av “ski hard, play hard” som finns på andra skidorter, utan här är det lugnet, skid- och naturupplevelsen som står i fokus. På hotellet Norefjell Ski & SPA arrangeras det varje dag afterski, men det är ändå lugnt och fokus ligger ofta på maten snarare än på fester. Det går att ta en SPA-dag på hotellet, även om man kanske inte bor där och det finns även en uppvärmd utomhuspool samt ett gym. Det serveras trerättersmiddag på hotellets restaurang Fjellet varje kväll.

 

Skistua är en restaurang som serverar en varierad lunchmeny och den ligger mitt i backen. Här brukar det även arrangeras afterski med livemusik. Heishuset 1952 som ligger på Dalstationen är ett annat alternativ för mat som avnjuts i en unik atmosfär. I toppområdet hittar man Norefjellhytta, en alpstuga 720 meter över havet i Norefjell Alpingrend. Här serveras maträtter som är tillverkade av råvaror från närområdet. På eftermiddagarna arrangeras det afterski på hyttan och många gånger finns det ett liveband på plats.

 

 

Foto: Pexels

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat


NULL