Jimmy Durmaz höll protest mot rasism – får stort stöd efter hatstormen


 

 

När Sverige spelade sin andra gruppspelsmatch i fotbolls-VM på midsommardagen var det många som redan hade börjat fira en svensk triumf vid ställningen 1-1 mot Tyskland. Men, efter en klumpig glidtackling strax utanför straffområdet av inhoppande Jimmy Durmaz kunde Tysklands Toni Kroos skruva in en frispark med 20 sekunder kvar av matchen. Besvikelsen bland de svenska fotbollsfansen var stora och kort efter slutsignalen började hatkommentarer flöda in på Durmaz Instagram-konto.

 

Efter hatstormen valde landslaget att tillsammans framföra ett budskap i samband med den efterföljande träningen. Inför en samlad presskår tog förbundskapten Janne Andersson och huvudpersonen Jimmy Durmaz till orda och förklarade att hatet efter matchen var oacceptabelt och i synnerhet de rasistiska inslagen som präglat många av dom.

 

– Vi är professionella fotbollsspelare, att bli kritiserad är något man lever med, det ingår i vårt jobb. Men att bli kallad “blattejävel”, att få hot mot min familj – mot mina barn – mordhot. Det är helt oacceptabelt, säger Durmaz i klippet.

 

 

 

 

Nyheten har fått stort genomslag i Sverige, där hashtagen #backadurmaz spridits bland folk som vill visa sitt stöd till spelaren. Bland dem finns utöver statsministern Stefan Löfven en rad svenska artister och profiler som Näääk & Nimo, Kapten Röd och Petter.

 

 

En för alla, alla för en. Vi står enade i medvind och motvind.

Ett inlägg delat av Näääk & Nimo (@naaakochnimo)

 

 

 

 

Ett inlägg delat av petteralexis (@petteralexis)

 

 

Även utomlands har nyheten fått spridning. Många europeiska sajter, som exempelvis BBC och France24 väljer att fokusera på hatstormen som riktades mot Durmaz. “De svenska spelarna försvarar Durmaz”, skriver BBC. Men att Durmaz försvaras av sina spelare är det fokus de allra flesta internationella sajter har i sina artiklar på ämnet.

 

“Durmaz har utsatts för rasistiskt hat – men hans lagkamrater försvarar honom”, skriver amerikanska Yahoo.
Amerikanska CNN skriver samma sak: “Det var en våg av hat mot Durmaz, men han har sina lagkamraters stöd”.

 

I höstas var Jimmy Durmaz med i den ideella organisationen Locker Room Talks kampanj #stoppaskitsnacket, där även Broder John var delaktig med låten “Snacket”. Initiativet startades för att motverka machokulturen inom sport och backades bland annat upp av inspelat material och en debattartikel undertecknad av landslagsspelaren.

 

Kingsize ställer sig självklart i ledet att #backadurmaz och ser fram emot Sveriges kommande match mot Mexiko. Inför matchen kan man lyssna på John Guidettis spellista från det svenska omklädningsrummet nedan, publicerad i samband med intervjun i Kingsize Magazine #2 2018 som även går att läsa HÄR.

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenAdvertisement
NULL