Efter att flera fotbollsklubbar valt att gå ihop för att starta en ny superliga under våren 2021, möttes de av kritik från fans och hot om uteslutande från UEFA:s och FIFA:s tävlingar. Nu bestämmer dock EU-domstolen att UEFA och FIFA inte har rätt att utesluta klubbar från att delta i andra arrangörers tävlingar. EU-domstolen menar på att FIFA och UEFA utnyttjat sin dominanta position och strider mot unionens regelverk för fri konkurrens. 

Efter nyheten om EU:s beslut har det varit spridda reaktioner. UEFA själva säger i ett uttalande på sin hemsida att beslutet inte ger någon makt till den så kallade “Super League”. Istället menar man att detta beslut bara belyser en redan existerande brist som funnits i EU:s regelverk och som UEFA själva uppmärksammat i juni 2022. 

Florentino Perez, Real Madrids ordförande och en av de drivande krafterna bakom Super League, är däremot gladare över beslutet. 

“Det här är en seger för fotbollen, dess supportrar och europeisk frihet. Från och med i dag är europeisk fotboll äntligen i klubbarnas egna händer”, säger Perez på en presskonferens.

Även A22 Sports, konsortiet som ligger bakom Super League, är nöjda med EU:s beslut. 

”Uefas monopol är över. Fotbollen är fri. Klubbarna behöver inte hotas av sanktioner längre och är fria att bestämma över sin egen framtid”, skriver A22 Sport på X.

“Super League” är tänkt att vara en 64-lagsturnering varje säsong. Turneringen börjar med ett gruppspel under månaderna september till april och följs därefter av ett slutspel. Dessa 64 lag är uppdelade i tre grupper, där nedflyttning sker för jumbon i Star- och Gold League. I Blue League byts 20 av 32 lag ut baserat på deras prestation i deras respektive inhemska liga. 

  • Star League: 16 klubbar, två grupper med åtta lag i varje grupp, matcher hemma/borta mot varje lag 
  • Gold League: 16 klubbar, två grupper med åtta lag i varje grupp, matcher hemma/borta mot varje lag 
  • Blue League: 32 klubbar, fyra grupper med åtta lag i varje grupp, matcher hemma/borta mot varje lag 

De 8 bästa lagen i varje liga går in i ett slutspel där finalen spelas på neutral mark. Det finns även ett förslag på en 32-lagsturnering på damsidan, med 16 lag i två divisioner. 

Utöver att matcherna ska visas gratis så utlovar A22 större ekonomisk vinning och prispott för de deltagande lagen. Super League är tänkt att vara en ersättare till dagens Champions League men ett komplement till det inhemska ligaspelet. 

Foto: Pixabay