Läs intervju med Aston Villa-spelaren Alisha Lehmann.

Under tisdagen arrangerade EA Sports ett massiv “FIFA 23”-event i London, med en lång rad fotbollsstjärnor på plats. En av flera nyheter som avslöjades under eventet, är att UEFA Women’s Champions League kommer till spelet i början av 2023. Det handlar då om att slutspelsfasen går att spela och inkluderar lag som Juventus Women, Real Madrid Feminino, Manchester City Women, Chelsea Women, Olympique Lyonnais Féminin, Paris Saint-Germain F éminine och fler lag.

Samtidigt presenterade EA Sports att en ny fond startas för att ytterligare lyfta utvecklingen av damfotboll. Den så kallade “Starting XI Fund” syftar till att ta sporten framåt och EA Sports öppnar genom att lägga in över 100 miljoner kronor i fonden. Andrea Hopelain, SVP of Brand, EA SPORTS, säger i ett pressmeddelande:

“EA Sports is at the epicenter of global football fandom, and we recognize the role we have in representing and elevating diversity and participation in the sport. Our commitment extends beyond the pitch in the virtual and real world. The Starting XI Fund reinforces our dedication to unrivaled authenticity and representation in our games, and also showcases our focus on being changemakers for the future of the sport.”

Under FIFA 23-eventet i London fick Kingsize Magazine möjligheten att intervjua Aston Villa-spelaren Alisha Lehmann som även är global WFS-ambassadör.

– Jag älskar att det är en kvinnlig fotbollsspelare på framsidan. Eftersom jag är feminist är det fantastisk att se den kvinnliga fotbollen växa och faktiskt ta den plats den förtjänar. Det ger också hopp till andra kvinnliga fotbollsspelare för framtiden.

Känslan att bli utvald för att arbeta med FIFA 23 och EA Sports är speciell, betonar Alisha Lehmann och säger vidare:

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse när de frågade om jag ville vara med i spelet. När jag växte upp fanns det bara manliga spelare med i FIFA. Jag trodde aldrig att kvinnliga spelare skulle få vara med eller att jag skulle få vara med. Det är verkligen ett stort steg som har tagits nu när det har hänt.


När du spelar “FIFA 23”, vilket lag väljer du att spela med?

– När jag spelar väljer jag alltid Aston Villa. Jag älskar mitt lag. Vi spelar alltid så bra tillsammans.

 

Hur kändes det att se sig själv i spelet och hur väl överensstämmer det med den verkliga Alisha?

– Jag är inte helt nöjd med hur de utformade min spelare. Mitt hår är lite för mörkt. Men det här är små saker och bara sånt som jag ser själv. Över åren kommer de ju utveckla min spelare. Jag är bara glad över att jag är med, det är otroligt.

EA Sports och “FIFA 23” kommer även fokusera stort på FIFA Women’s World Cup Australia and New Zealand 2023,något som varit extra tydligt då Chelsea-stjärnan Sam Kerr blev den första kvinnan att finnas på omslaget av spelet. Kerr fanns i London även med i den så kallade Women’s Football Summit-panelen där det diskuterades hur kvinnor inom fotboll kan lyftas både på och utanför planen framgent.

“FIFA 23” finns tillgängligt till PlayStation 5, Xbox Series X|S, PC, PS4 ochXbox One.

Foto: EA Sports / Stella Svärd