Spansk rappare dömd och gripen för politiska låttexter


“…en allvarlig attack mot våra friheter, inte bara mina.”

 

 

2018 dömdes inte bara rapparen Valtonyc – som senare flydde till Belgien och friades i belgisk domstol – utan också Pablo Hasel. På grund av låttexter som anses ha hyllat vänster-terrororganisationer och förolämpat Spaniens kung Juan Carlos I, dömdes han till två års fängelse och 350 000 kronor i böter, skriver SVT.

 

I slutet av januari i år kortades domen ner till 9 månader efter en omprövning och en vecka senare skrev 200 spanska kulturpersonligheter på en namninsamling som krävde att Hasel skulle släppas fri. Skådespelaren Javier Bardem och regissören Pedro Almodovar var några av de som skrev under, enligt Musikguiden i P3.

 

Fallet har sedan dess fått stor uppmärksamhet, men trots kritik från Amnesty och att den spanska regeringen öppnat för att lätta på straffen som lett till att många rappare gripits för sina texter, greps Hasel i tisdags. Detta under dramatiska omständigheter, då rapparen barrikaderat sig i en universitetsbyggnad i staden Lleida.

 

“Vi försöker väcka uppmärksamhet kring det som händer, det här är en allvarlig attack mot våra friheter, inte bara mina”, sa Hasel till Reuters under måndagen.

 

Enligt The Guardian har händelsen utlöst våldsamma demonstrationer med tusentals demonstranter i inte bara Lleida, utan också Barcelona, Girona och Valencia. 14 personer uppges ha gripits i samband med protesterna.

 

Pablo Hasel debuterade som artist 2005. Han blev tidigt känd för sina systemkritiska låttexter och har gripits av polis flera gånger för sina politiska uttalanden.

 

 

 

 

Foto: YouTube

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat
Det finns inga relaterade artiklar


NULL