Spansk rappare dömd till fängelse för låttexter – frias i belgisk domstol


 

 

I februari fastställde Spaniens högsta domstol att den 23-åriga rapparen Valtonyc dömts till tre och ett halvt år i fängelse för låtar som enligt domstolen glorifierat terrorism, grovt förtalat kungahuset och våldshotat en politiker. Trots att han förklarat att texterna är provokativa, bildliga och symboliska kämpade han förgäves för sin yttrandefrihet. Men när straffet skulle avtjänas flydde han till Belgien, där han nu friats i en domstol i Gent, skriver Svenska Dagbladet.

 

Kort efter domstolens beslut säger José Miguel Arenas Beltrán, med artistnamnet Valtonyc, till katalanska Catalunya Radio:

 

“Vi ville ha rättvisa, att lagen skulle tillämpas fri från politiska idéer, ideologier och externt inflytande. Och det är vad som har hänt,” säger José Miguel Arenas Beltrán, med artistnamnet Valtonyc, till katalanska Catalunya Radio efter den belgiska domstolens besked på måndagen.

 

Därmed vägrar Belgien lämnade ut den internationellt efterlyste rapparen.

 

“Vi antar att den belgiska åklagaren kommer att överklaga. Men domaren var väldigt tydlig: Det här är yttrandefrihet, ingen av låtarna har något kriminellt innehåll,” säger Gonzalo Boye, som är en av Valtonycs advokater, enligt El País.

 

Valtonyc och hans advokater ämnar att driva fallet vidare i Europadomstolen i Strasbourg.

 

“Vi vill få till ett prejudikat så att domarna (i Spanien, reds. anm.) skärper sig och börjar tillämpa europeisk rätt från 2000-talet, och inte en Franco-rätt från 1960-talet,” säger Valtonyc till Catalunya Radio.

 

 

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat
Det finns inga relaterade artiklar


Advertisement
NULL