Läs intervju från Kingsize Magazine #1 2022.

Förra veckan släppte Maxida Märak sin nya EP “arvet”, där hon återigen tar upp kämpen med samhälleliga orättvisor. En kamp som hon också berättar om i en intervju i det senate numret av Kingsize Magazine.

En stor fråga för henne personligen är den om gruvbrytningen i Kallak, en fråga som hon gjort musik om sedan 2014.

– Kampen om Gállok är en fråga som påverkar mig direkt och som har tvingat mig att sätta mig in i politiken på ett nytt sätt. Man måste liksom kunna förstå frågan, förstå varför och hur vissa beslut fattas. Det är inte en sådan fråga som ligger utanpå och som jag kan ta tag i när jag känner för det. Den finns alltid där, som ett gift. Så det är klart att den genomsyrar min musik också, säger Märak i intervjun.

På frågan om hur frustrerande det är att fortfarande skriva låtar om det, svarar hon:

– Det är en fruktansvärd känsla. Det känns som att det ligger på mina axlar att rädda allt. Och om jag inte kan fixa det så sviker jag alla. Det hänger över mig konstant.

Hon berättar också att hon är trött på att kallas “modig” bara för att hon står upp för emot orättvisor.

– Det är inte mod när jag höjer rösten mot orättvisor, det är en självklarhet. I vintras delade jag ut ett pris på en gala som heter ”Right Livelihood”. Jag stod på scenen bredvid en kvinna som blivit kidnappad av IS och suttit i fångenskap i två år innan hon lyckades fly, bara för att trampa på en mina som gjorde henne brännskadad och halvt förlamad. Hon står fortfarande upp och slåss för mänskliga rättigheter. Det är mod på riktigt. När människor i det här landet ger sig guldstjärnor för att de har höjt rösten och tagit politisk ställning… Det är inte mod, det är en mänsklig jävla skyldighet, säger hon och fortsätter efter en kort paus:

– Jag menar, jag har mina problem, men jag sitter också här i en lokal i centrala Stockholm i ganska dyra kläder och gör en intervju. Jag har en scen och jag kan ta ställning utan att riskera att bli skjuten. Så när artister sitter i intervjuer och är neutrala i viktiga frågor – och sedan höjer rösten om småsaker? Det tycker jag är skamligt.

Läs hela intervjun med Maxida Märak här och lyssna på “arvet” nedan.

Foto: Lotta Axing