Gruvstriden i Kallak fortsätter och inför morgondagens domstolsbeslut leder Maxida Märak fortsatt protester mot beslutet att bygga en gruva vid bergområdet på samiska Gallók.

“Kan man sin historia är man väl medveten om vad tvångsförflyttningar är, och vilka spår det satt i oss”, sa den samiska sångerskan och aktivisten Maxida Märak på en pressträff inför förhandlingen. Detta rapporterar Aftonbladet.

Det var i mars förra året som regeringen sa ja till gruvbolaget Beowulf Mining att utvinna mineral vid bergområdet Kallak, som ligger på samiska ön Gallók. Området är viktigt både för samebyarnas rennäring men också för mineralnäring. Därför står konflikten nu mellan rennäringen och miljörörelsen på ena sidan och gruvnäringen med vissa politiker i ryggen. Prövningen som börjar imorgon handlar om ifall regeringsbeslutet är lagligt eller ej.

Vid en pressträff inför förhandlingen sa samebyarnas advokat Camilla Wikland att beslutet skulle ha prövats i domstol från början.

“Det normala hade varit att det här hade prövats i domstol från början till slut. Här har man valt att göra det till politiska beslut. Det är en strategi bakom det, sa hon bland annat. Att regeringen i dag styrs av andra partier än 2022, och att näringsministern heter Ebba Busch (KD) spelar ingen roll”, säger Wikland enligt Aftonbladet.

Maxida Märak höll under pressträffen ett känslosamt tal där hon bland annat tog tvångsförflyttningen av samer i början 1900-talet och menade att den ekonomiska kompensation som regeringen erbjudit för samernas renar är ett hån.

“Vilka blir tvungna att flytta på sig nu? Kan man sin historia är man väl medveten om vad tvångsförflyttningar är, och vilka spår det satt i oss. Det finns familjer som än i dag inte kan se varandra i ögonen”, säger hon och fortsätter:

“Att ens förutsätta att vi skulle vara så själlösa att vi byter ut våra djur mot pengar, det är ytterst förnedrande. Det är ett dumförklarande av ett helt folk.”

Domstolsförhandlingen väntas pågå i två dagar. Maxida Märak berättade även mer om sin politiska kamp i en intervju med Kingsize i början av 2022. Läs intervjun här!

Foto: Pressbild