matte-caliste-sa-kallt-SL
Matte Caliste om utanförskapets samhälle som växer fram: “…där gror rädsla och hopplöshet”


Reflekterar efter attentatet i Trollhättan där en ung högerextremist mördade två personer.

 

Efter den fruktansvärda tragedin som inträffade på skolan Kronan i Trollhättan häromdagen är det många artister som reflekterat kring bakgrunden till den samhällsutveckling vi ser idag där en allt starkare polarisering sker mellan människor. Ett utanförskap som grogrund för för rädsla och hat.

 

 

Stockholm-rapparen Matte Caliste, även producent, ansvarig för etiketten Stadsbild och småbarnsförälder reflekterar i ett inlägg i sociala medier kring det samhälle vi skapar för vår framtida generation. Barnen som ska ta över det samhälle vi idag skapar.

 

 

“Utanförskap är den största faran för vårt samhälle.
Vi har fått ett allt kallare klimat i vårt samhälle. Ett samhällsklimat där hela människogrupper hånas och avhumaniseras av folkvalda politiker på internet, där folkvalda politiker beväpnar sig med järnrör, där dom skriver att dom borde möta flyktingar med kulspruta, där man vägrar sluta använda nedsättande ord pga “att man alltid sagt så”, där man i flera år systematiskt satt in vinstdrivande företag inom vård, skola, förskola, asylinrättningar som sedan driver verksamheten med enbart pengar som intresse, där egoism och rädsla har fått ersätta solidaritet.
I ett sådant samhällsklimat ökar klyftor och utanförskap, där gror rädsla och hopplöshet och från det gror blint hat inom labila unga män.
Vilken sida av extremism som det slutar i avgörs av tillfälligheter, eller av etnicitet, bostadort, umgänge men orsakerna är samma och vi är alla med och påverkar det samhällsklimat vi har.
När jag hämtade mina barn idag såg jag ett 50-tal lekande lågstadiebarn springa i höstsolen, precis som de borde. Vanligtvis brukar jag bli glad av det, men idag kände jag sorg.
De ska inte behöva ärva ett samhälle där pengar och rädsla styr över medmänsklighet och solidaritet, de är värda bättre och det är vårt ansvar att ge dem det.”

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL