Gas debuterade på den svenska hiphop-scenen 2018 och introducerade sig på riktigt med låten ”Saker kommer, saker går” året efter. Sedan dess har det blivit två EP-släpp och en lång rad singlar. Nu är han aktuell med sin andra låt för året, singeln ”Mosaik” som gästas av Fille Danza och Prince Prime, som tidigare sjungit med bland annat Blacknuss och Men of Soul.

Singeln behandlar ämnen som utanförskap och svartmålning av människor med annan bakgrund. Gas delar bland annat med sig om sin erfarenhet av att växa upp i en mindre stad i Sverige, där rasismen blivit en normaliserad del av vardagen. Låtens titel, ”Mosaik”, anspelar på just olikheter som kommer samman och bildar gemenskap och konst.

“Låten ägnas till alla därute som på något sätt känt sig utpekad och trampad på pga hur du pratar, hur du går, hur din bakgrund och kultur skulle spela roll i argument. Oavsett hur omständigheter ser ut och har sett ut för människor som går igenom dessa saker i det dagliga livet, kommer det alltid att finnas en gemensamhet, glädje och stolthet av bakgrund och kultur man har i sig”, skriver Gas i ett inlägg på Instagram.

Låten är producerad av Matte Caliste som plockat fram och färdigställt ett beat som först var tänkt att bli en del av hans ”Stadsbild volym 2” från 2013, men som nu i stället fått liv på detta möte mellan gammal och ny svensk hiphop.

Lyssna på singeln nedan!

Foto: Pressbild