Samtidigt som rapparen slår vinylrekord med nysläppta "Faces".

Det har gått ganska precis tre år sedan Mac Miller tragiskt bort i en omedveten överdos. Nu erkänner mannen som indirekt sålde honom de fentanylspetsade drogerna. Enligt TMZ riskerar Stephen Walter nu 20 år i fängelse efter att ha erkänt sig skyldig till en punkt av fentanylförsäljning som en del av en rättegångsuppgörelse.

Åklagare kommer enligt uppgift att yrka på 17 år i fängelse, med ytterligare fem år av övervakad villkorlig dom, då Walter var fullt medveten om att han sålde oxikodonpiller som spetsats med fentanyl. Han kan också få betala 1 miljoner dollar i böter.

Enligt åklagaren försedde Walter Mac Millers langare, Cameron James Pettit, med drogerna som han sedan sålde till Mac. Den förstnämnda var redan då ute på övervakad villkorlig frigivning kopplat till ett annat fall.

Mac Miller hittades okontaktbar i sitt hem i San Fernando Valley den 7 september 2018. Hans assistent hittade honom i sängen i en “praying position”, med en tom flaska alkohol bredvid sig och en burk receptbelagda piller i badrummet. Polisen hittade också en ihoprullad 20-dollarsedel i hans högra ficka, som hade spår spår av ett vitt pulver. Han förklarades död på plats.

Rapparens bortgång kom efter att ha blivit gripen för rattfylla två månader tidigare och ett uppbrott med sångerskan Ariana Grande, som han då hade dejtat i drygt två år. Grande hade tidigare insinuerat att hans missbruk var en av anledningarna till att de gjorde slut.

“I have cared for him and tried to support his sobriety & prayed for his balance for years (and always will of course). But shaming/blaming women for a man’s inability to keep his shit together is a very major problem”, skrev hon på Twitter.

Pettit greps i september 2019, drygt ett år efter Mac Millers död.

Sedan dess har rapparen fortsatt hyllats av kollegor, vänner och musikindustrin i stort. I januari 2020 släpptes det postuma albumet “Circles” och sedan dess har även mixtapen “K.I.D.S” och senast “Faces” kommit till streamingtjänster. Det senare är just nu det mest sålda albumet på vinyl i USA och har slagit rekord för flest sålda exemplar sedan MRC Data började räkna försäljningar 1991. “Faces” har sålts i 32 000 exemplar.

Igår, den 26 oktober, släpptes boken “The Book of Mac: Remembering Mac Miller”, skriven av Donna-Claire Chesman. Boken ska behandla rapparens liv och karriär, berättat genom flera av hans artistvänners perspektiv. Förra sommaren kom även nyheten att Warner och Millers familj jobbar på ett nytt projekt som syftar till att hylla rapparens karriär.

Foto: G L Askew II