61e03a9241f02418c35e38e2
Skivrecension – SamBoii “Mer än bara rap” (Album)


 

 

Det har gått några år sedan SamBoii fick en buzz med mixtejpet ”Bland djur och betong” och senare sitt genombrott genom OIAM och medverkan i TV4-programmet ”Lyckliga gatan”. Nu är det dags att stå på egna ben och låta musiken tala.

 

Över åtta spår med inslag av allt från karibiska vibbar och drömsk r&b till EDM, visar SamBoii på ett djup som motiverar titeln på EP:n. Det är tydligt att rappen har tonats ner till förmån för berättandet. Här ryms melankoli och personliga anekdoter om både förlorad kärlek och en uppväxt som inte varit perfekt. Det förstnämnda temat hanteras med bravur tillsammans med Leslie Tay och Shivano på låten ”Världen stannar”, där man lyckas hitta en direkthet i känslan som uppstår när något man trodde skulle vara för evigt plötsligt får ett slut: ”ska jag kunna se dig med nån annan? / vet ej vad jag ska säga till min mamma”

 

SamBoii har en unik röst som är till hans fördel och på låtar som ”Kommer ifrån” och ”Som jag vill” visar han att han kan bära upp en låt ensam. Därför är det synd att han i sällskap av andra tenderar att hamna i bakgrunden. Rap med externa sång-refränger är beprövat och fungerar ofta, och så även här. Utöver öppningsspåret resulterar det dock i att SamBoii hamnar i skuggan av en bedårande Constine på ”Om jag nu faller” och Chris Mhina på lysande ”Beyonce”.

 

”Mer än bara rap” är en stundtals stark debut med utrymme för SamBoii att ta mer utrymme. För det är han redo för.

 

 

Bästa spår: ”Om jag nu faller”. En låt om att uppskatta de som står vid ens sida i både vått och torrt.

 

Bästa produktion: ”Beyonce”. Pulserande EDM som ger en LIV med en suveränt smittsam Chris Mhina. Spela på radio.

 

Bästa gästinhopp: Constine (”Om jag nu faller”). Med en ton som påminner om Lisa Ekdahl har hon en av landets intressantaste röster.

 

Tänkvärd text: ”Du gamla du fria” handlar om en väg hit som inte alltid varit rak.

”Jag var gata, fast i problem, rätt så hatad / så fort jag ställde mig på en scen, drogs allt tillbaka”

 

 

// Malkolm Landréus

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL