SamBoii: “Att se Ken Ring, Ayo, Blues, The Latin Kings fick en att fatta…”


OIAM-medlemmen besökte Kingsizekällaren för intervju, aktuell med debutalbumet “Mer Än Bara Rap”.

 

 

Han är en tredjedel av OIAM, har medverkat i “Lyckliga Gatan” och den senaste tiden mest ägnat sig åt gästspel, men nu är Sam ”SamBoii” Mbye tillbaka och aktuell med sitt debutalbum ”Mer än bara rap”. SamBoii besökte Kingsize-källaren och intervjuprogrammet “Mellan Raderna” för att prata om den nya skivan, hur han ser på sig själv som artist och vad medverkan i “Lyckliga Gatan” har gjort för hans karriär

 

SamBoii introducerades för musik ganska tidigt tack vare hans storasyster och kusiner. En hel del rnb och reggae spelades i hemmet och den hiphoplåt som verkligen fick honom att fastna för genren var Coolio och L.V med ”Gangsta’s Paradise” .

 

– Melodierna, beatet, videon, allt! En låt och en video som fick mig att tänka ”det här är något jag ska göra”, berättar han.

 

 

Och mycket riktigt, början på karriären tog fart redan då. Som 6-åring började Sam försöka skriva egna texter.

 

– Jag satt redan då och försökte skriva raps. Jag kommer ihåg när vi var små, satt i porten med block och penna och skrev, säger han och berättar att även de lokala hjältarna hade en stor påverkan på karriärsmål.

 

– Att se Ken Ring, Ayo, Blues, The Latin Kings fick en att fatta att ”shit man kan göra rap på svenska också”.

 

 

Nu är han aktuell med debutalbumet ”Mer än bara rap”, en mening med flera innebörder.

 

– Jag är artist. Jag är inte en rapper. Det är skillnaden mellan mig och andra. Jag kallar inte mig själv för hiphopartist, utan artist. När jag gästar låtar kan jag slakta en 16, fast-rappa sönder, flowa sönder blanda med sång bara för att visa att när det handlar om rap så kan jag rap och jag känner att jag har bevisat det sen jag var 14 bast. Jag känner inte att jag behöver visa det mer. För mig handlar det idag om att kunna göra låtar. För mig handlar det om att jag ska kunna vara en produkt som kommer kunna leva i all framtid. Jag vill kunna leva på det. Mina barn ska kunna få mat på bordet genom det, säger han och menar att synen på yrket i sin tur blir avgörande för hur dedikerad man är och att det i sin tur resulterar i hur framgångsrik man kan bli som artist.

 

– Jag tänker inte göra det här som en hobby och ha ett sidojobb. Om man tänker så kommer man kunna ta sig dit. Då har du har redan planerat att det ska vara 50 /50, du har redan planerat att det ska vara ett osäkert jobb, säger SamBoii.

 

 

Samtidigt vill han inte vara begränsad till en viss publik utan vill att alla ska kunna lyssna på hans musik. Det var en av orsakerna att han tackade jag till att medverka i Lyckliga Gatan.

 

– Efter Lyckliga Gatan blev jag folkkär. Och jag tror det är det alla artister vill bli. Om jag bara skulle begränsa mig till hiphop och inte ställa upp så är jag bara till för en publik. Pensionärer sitter inte och lyssnar på trap. Så pensionärer kanske inte vet vem jag är. Men de sitter och kollar på TV4, Nyhetsmorgon och Malou. Det är därför jag är så bred som artist. Jag kan göra vilken musik som helst. Så länge som det i slutet av dagen finns något som markerat att det här är SamBoii.

 

 

Förutom att vara bred i sitt skapande är det viktigt för Samboii att innehållet är äkta och kommer från hjärtat.

 

– Jag vill att när mina boys hör den ska säga ”Ey det här är sant. Det här är SamBoii”. Det jag snackar om är sanning. Det är det jag vill få fram. Jag vill förklara var jag kommer ifrån. Jag vill att folk ska veta var jag kommer ifrån och att folk ska lära känna mig som Samboii. Inte den Samboii dom vill att jag ska vara.

 

 

Se hela intervjun av Mariana Benyamin Sir nedan.

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL