6284dbc5b422e7360a0da4a2
Vad är ett mikrolån?


 

 

Att få ett lån per minut är inte ett realistiskt i Sverige, men det tar annars inte lång tid att ansöka om ett lån. I Sverige finns det till exempel billiga lån, så kallade förbrukslån, eller mikrolån. Dessa smidiga lån kan du ansöka om hos fler banker. Genom att använda en lånemäklare kan du fylla i och skicka in en ansökan istället för flera olika. Lånemäklaren kommer sedan att skicka ut din ansökan till alla banker de samarbetar med. På så sätt kan du smidigt göra flera låneansökningar på bara några minuter.

 

 

Skicka en ansökan till flera banker

När du använder en lånemäklare för låneansökningar behöver du bara skicka en ansökan för att nå flera olika banker på marknaden. Det sparar tid, vilket också kan spara dig pengar. Genom att skicka samma ansökan till flera banker ökar du också chansen att bli beviljad lånet.

Din årslön och ekonomiska situation påverkar om du får ett lån. Vissa banker har lägre krav på årsinkomst för att kunna erbjuda lån, medan andra kan kräva att du tjänar mer än 300.000 SEK per år. När du fyller i en ansökan om lån är det en del information du behöver få med. Det handlar om Information som namn, bostadsadress, e-post, telefonnummer, personnummer, bostadsförhållande och befintlig skuld. Allt det måste ingå i ansökan för att kunna få ett lån. Du behöver också ha ett svenskt telefonnummer samt vara folkbokförd i Sverige.

 

 

Beviljande av lån på minuten

Även om det är möjligt att ansöka om ett lån på en minut, blir du inte beviljad något lån på en minut. Innan bankerna kan bevilja och betala ut lånet, behöver de göra en kreditkontroll för att bankerna ska kunna bedöma hur stort lån de kan erbjuda och till vilken ränta.

Hur hög eller låg ränta du blir erbjuden beror på risken banken tar genom att låna ut pengar. Hur stort lån du blir beviljad beror mestadels på din årsinkomst. Huvudregeln är att du inte kan låna mer än fem gånger din årsinkomst. Har du många eller stora lån tidigare samt en låg inkomst, är det inte troligt att du får nya lån.

 

 

Bedömning av olika låneerbjudanden

Om du använder en tredje part kan du ansöka om ett lån och få erbjudanden från olika banker. Det kan potentiellt spara vissa ränte- och avgiftskostnader. När du får flera erbjudanden att välja mellan, är det flera saker du behöver titta på. Räntorna är särskilt viktiga att jämföra – både den effektiva och den nominella räntan. Titta också på betalningsperioden och vilka övriga avgifter du behöver betala. Längre återbetalningstider och höga avgifter ökar alltid den totala kostnaden.

Effektiv ränta

Den effektiva ränta är vad du betalar i basränta plus alla övriga avgifter. Med andra ord visar det hur mycket lånet kommer att kosta dig totalt.

Nominell ränta

Den nominella räntan, även kallad basräntan, avser hur mycket du betalar i ränta till banken. Basräntan sätts enligt tre kriterier, nämligen bankens ersättning, ersättning för inflation och riskersättning.

 

 

Lånetypen påverkar

Det är teoretiskt möjligt att ansöka om ett lån på ett ögonblick, oavsett vilket lån du ansöker om. Det går alltid fortare om du har all information tillgänglig i förväg.

Hur lång tid det tar att behandla en ansökan påverkas däremot i hög grad av vilken typ av lån du ansöker. Ansöker du om ett lån utan säkerhet, till exempel ett konsumentlån eller en kredit, tillhör de typen av ansökningar som är lättare att behandla. Att ansöka om ett bil- eller bostadslån kan ta betydligt längre tid, eftersom det då är fler faktorer påverkar om du kan få lånet eller inte. På Sambla.se kan du läsa mer om för- og nackdelar med mikrolån.

 

 

Ansvarsfull sökning och användning

I dagens digitala värld är det enkelt att ansöka om lån. Svenskarnas totala lån utan säkerhet har ökat i takt med den digitala förbättringen så att fler och fler lån kan betalas ut. En ansvarsfull låneansökan, som att inte ansöka om lån bara för att du kan samt en ansvarsfull användning av lånet du får är viktigt. När det gäller återbetalningstiden rekommenderas det att du väljer den kortaste du kan hantera, givet din ekonomi. Om du betalar mer varje månad återbetalas lånet snabbare, vilket ger en lägre totalkostnad.

 

 

Lån på minuten, är det möjligt?

Svaret är kort och gott nej, ett lån på minuten är inte möjligt i Sverige. Lånemarknaden har blivit strängare och banker måste alltid göra kreditkontroller för att bedöma din ekonomiska situation, innan de kan bevilja ett lån.

De digitala lösningarna och ökat samarbete mellan olika banker, i kombination med skuldregistret gör det möjligt att ansöka om ett lån mycket snabbt. Från det att bankerna beviljar lånet tills det att pengarna finns på kontot kan det ta flera arbetsdagar. Det tar vanligtvis mellan 1 och 3 arbetsdagar.

 

 

Summering av mikrolån

Det tar vanligtvis inte många minuter att bli beviljad billige forbrukslån – mikrolån i Norge. I vissa fall behöver banken en del ytterligare information. I andra fall kan de betala ut lånet så snart avtalet har undertecknats. Här kommer personliga ekonomiska förhållanden och de olika bankernas praxis att påverka hur lång processen kommer att ta.

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat


NULL