Att tappa håret kan vara hemskt för alla som drabbas av det. Det påverkar ens utseende och självförtroende, men det kan också påverka ens långsiktiga psykiska hälsa. Det finns däremot en rad olika metoder för att hantera håravfall idag och det finns även permanenta lösningar för att helt bli av med det, med bra resultat.

För kändisar som lever i en ytlig bransch kan det vara ännu värre att tappa håret och det är därför inte konstigt att metoder som hårtransplantationer och PRP är vanliga i deras kretsar. Det är inte bara männen, det finns även kvinnor som använder dessa för att få friskare och bättre hårväxt.

Därför tappar man håret

Att tappa håret är inte ovanligt och runt 75% av alla män gör det och cirka 20% av kvinnorna. Det vanligaste är att man har det ärftligt, så kallad androgen alopeci. Det är inte lätt att motverka men det finns en del produkter som kan arbeta preventivt, men med blandade resultat.

Det finns däremot många andra anledningar till att man tappar håret. Stress är en vanlig faktor som kan få en att tappa hår eller förvärra befintliga håravfall. Det finns också andra orsaker som medicinering eller vissa sjukdomar. Är man inte säker på varför man tappar håret bör man alltid kontrollera att det inte finns någon bakomliggande sjukdom eller något annat som kan påverka ens hälsa i övrigt.

Hårtransplantation är vanligt

För ärftligt håravfall finns det hårtransplantationer som kan ge ett permanent resultat. Då tar man vanligtvis hårsäcksgrupper från exempelvis nacken där man ofta har mycket hår som inte faller av, sedan placerar man dessa vid området där man tappat håret.

Det är ett ingrepp och det kan ta upp till 12 månader efter en transplantation för att man ska se resultat. Det är därför viktigt att man är ute i god tid om man överväger detta då det också kan förekomma väntetider innan man ens får sin behandling. Under denna tid finns det andra åtgärder som kan fungera för att läka eller dämpa håravfall, exempelvis PRP-behandlingar.

Vad står PRP för och vad är det?

PRP står för “platelet rich plasma” och innebär att man injicerar patientens egna blodplasma i hårbottnen. En PRP-behandling kan inte bara förebygga håravfall, i bästa fall kan det också läka håravfall då det stimulerar stamceller runt hårsäckarna och kan ge en starkare och ökad hårväxt.

Håravfall innebär att hårsäckarna krymper så det är därför PRP kan fungera för att förebygga och läka det. Tack vare det fungerar det för både män och kvinnor. Det kan också användas för skägget, så det fungerar inte bara mot håravfall på huvudet.

Beskrivs som ett renare alternativ

Då man använder ens egen blodplasma så är risken för allergiska reaktioner mindre och likaså risken för biverkningar. Det innehåller inga kemiska ämnen och anses inte vara främmande för ens kropp. Det är också därför det används för en rad olika åkommor och inom många områden, inte bara för att hantera håravfall.

Det kallas också för vampyrbehandling eftersom man använder ens eget blodplasma. Det är däremot inget konstigt och är redan etablerat inom sjukvården, så man behöver inte oroa sig för att det ska vara något konstigt att använda som behandlingsmetod.

Otroligt vanligt bland kändisar

Bland kändisar har det blivit ett populärt alternativ för att få bättre hårväxt, men även för att få bättre hy och bota olika åkommor. Det har därför blivit lite av en trend bland vissa kändisar och det finns ganska många som är öppna med att man använt det.

Tack vare det kan man också tro att PRP-behandlingar är otroligt dyra, men på de flesta kliniker här i Sverige är det väldigt överkomligt och går att få tag på utan större kapital. Hur dyrt det däremot blir beror på kliniken, vissa väljer också att göra det utomlands för att ytterligare få ned priset.

Kan behandla en rad olika åkommor

PRP används inom flera olika fält och inte bara för att bota håravfall. Bland kändisar används det för att minska ålderstecken, ge finare hy, bättre hårväxt, dämpa rynkor, behandla hyperpigmentering och liknande.

Det finns däremot också användning av det för att förbättra läkandet efter operationer, behandla leder, muskler och mycket annat. Det kan inte bara ge en finare hy utan även läka olika hudproblem som annars måste behandlas med olika kemikalier, vilket många gärna undviker.

Att det är naturligt har definitivt lockat många till att bli intresserade då den minskade risken för biverkningar och negativa åkommor är ett stort plus för den som är sjuk eller skadad. Det sker också mycket forskning inom ämnet.

PRP är ingen mirakelkur

Samtidigt bör man ha klart för sig att PRP inte är en mirakelkur. Det finns gott om åkommor som det inte kan användas för och det finns inte heller några garantier att det lyckas bota något. För allvarligare fall av håravfall är det till exempel i första hand en hårtransplantation som kan lösa problemet, inte PRP som snarare kan användas i kombination med en transplantation vid det fallet.

Gällande PRP så är det alltid viktigt att man kontaktar en expert innan man tar ett beslut om en behandling. Oavsett vilket område eller åkomma man ska behandla så bör den klinik som utför behandlingen ha gott om information som du kan ta del av innan du beslutar dig.

Det finns också områden där det är verkanslöst, PRP för fotledsartros har visat sig vara mer placebo än riktig effekt, så man bör verkligen inte använda det utan att först läsa på ordentligt.

En konsultering kan ge en mer insikt

Har man håravfall så är det absolut nödvändigt med en konsultering innan man tar ett beslut. Det är alltid en del av processen hos seriösa kliniker och man kan då prata om ens förväntningar och vilka resultat man är ute efter. Läkaren kan då svara på om vad PRP kan göra för just ens egna problem och huruvida en hårtransplantation kan krävas för att nå de resultat man vill ha.

En konsultering brukar vara helt gratis hos seriösa kliniker och under denna behandling behöver man också undersökas och fylla i en hälsodeklaration för att läkaren ska få veta vilka sjukdomar eller mediciner man har. Det är också viktigt att läkaren vet att man verkligen har ärftligt håravfall, då andra sorters håravfall inte vanligtvis behandlas med en hårtransplantation.

Få svar på vad som behövs

Du behöver inte heller oroa dig för vilken sorts behandling du behöver. När man först möts för en konsultering har du ännu inte bokat en behandling eller beställt något, det finns med andra ord fortfarande gott om tid för att ångra dig eller ta ett beslut om att behandla ditt håravfall.

Läkaren är den som måste undersöka dig och ditt hår för att sedan kunna ge dig svar på vad som faktiskt kommer att behövas och hur man bäst kan uppfylla dina behov och förväntningar. Du kan också komma med egna krav och förfrågningar, exempelvis om hur din hårlinje ska se ut och liknande detaljer.

Det kostar en hårtransplantation eller PRP

En hårtransplantation kan kosta ganska mycket men det hela beror på hur omfattande behandling som är involverad. Hårsäcksgrupper kan också kallas för grafts och beroende på hur många av dessa som ska transplanteras kan priset på din behandling variera.

Beroende på kliniken kan 1 000 grafts kosta allt från 26 000 till 37 000 kr när du gör det på en svensk klinik. Det som påverkar priset kommer också vara den klinik du väljer. Det är därför viktigt att man jämför olika kliniker och det blir ännu viktigare om du ska ha många fler hårsäcksgrupper.

Spara pengar genom att åka till Turkiet

Du kan faktiskt spara in pengar genom att utföra din hårtransplantation i Turkiet, vilket många väljer att göra. Tittar vi på exemplet ovan med 1 000 grafts så kostar detta endast 11 000 kr inklusive hotell när man gör det i Turkiet, så man kan spara från 15 000 kr. En PRP-behandling kostar också bara 800 kr i Turkiet med de billigare alternativen, men det kan variera beroende på klinik och omfattningen av håravfallet.