61e03a9241f02418c35e38e2
Non-Fungible Tokens (NFT) i populärkulturen och musikbranschen


 

 

NFT är ett begrepp som verkade bli en del av människors ordförråd över bara en natt. NFT, Non-Fungible Tokens, har blivit mer och mer utbredda under de senaste åren och har potential att permanent förändra populärkulturen, inte minst musikbranschen.

 

 

NFT:er är alla typer av samlarobjekt som man kan äga, fast digitalt. Dessa samlarföremål får sitt värde genom sin användbarhet, historien bakom föremålet samt dess sällsynthet. Som med alla samlarobjekt är det speciellt att äga en NFT eftersom det är du som har äganderätten. Men tanken på att faktiskt äga ett digitalt föremål är ett ganska nytt koncept.

 

Under de senaste decennierna har världen vi lever i blivit alltmer digitaliserad, och detta har spridit sig över kreativitet, som konst och musik. Men till skillnad från att köpa och äga en fysisk skiva, finns det egentligen ingenting som hindrar någon från att kopiera din digitala ljudfil och dela den med andra. Det är därför många är skeptiska till non-fungible tokens.

 

 

 

Vad är och hur fungerar NFT:s?

 

NFT står som sagt för non-fungible token, icke-fungibla bevis om man översätter det rakt till svenska. I huvudsak betyder icke-fungibelt att något inte är utbytbart. Inom ekonomi är pengar utbytbara, men också tillgångar som guld, kryptovaluta och aktier. Kryptovalutor exempelvis, är utbytbara tillgångar som kan delas upp på en massa olika sätt, och det kan finnas ett oändligt utbud av dem.

 

NFT:s ska inte förväxlas med kryptovalutor, trots att det är lätt hänt när de båda drivs på blockkedjan. För mer information om kryptovalutor rekommenderar vi att du vänder dig till Sveriges främsta kryptohjälpare, Cryptomeister. Då kan du bättre förstå hur kryptovalutor kan användas på en mängd olika sätt, till exempel för betalningar eller för att lagra värdetillgångar. NFT:er, å andra sidan, är engångsobjekt, som ett musikalbum eller en tavla. Även om musik kan kopieras är originalet fortfarande ett original och kopior har inte samma värde.

 

NFT:er är enheter av data som lagras i en digital blockkedja. Varje NFT fungerar som ett slags certifikat för dess autenticitet, som visar att en digital tillgång är unik och inte utbytbar. Tack vare de kryptografiprinciper som blockkedjan drivs med, kan en NFT aldrig ändras, justeras eller stjälas.

 

 

 

 

 

NFT:s framtid inom populärkulturen och musikbranschen

 

Att förstå hur NFT:s fungerar är inte det enklaste, men förhoppningsvis har du en någorlunda bättre förståelse för vad NFT är och fungerar nu.

 

Det är svårt att säga om NFT kommer att användas i större utsträckning under de nästkommande åren, men mycket tyder på detta. Uppenbarligen finns det ett enormt intresse för NFT:er. Tekniken är dock fortfarande relativt ny, och det finns många utmaningar att övervinna.

 

NFT har åtminstone tagit musikvärlden med storm. Den nya tekniken har uppmärksammats av tusentals sångare och musiker. Genom att sälja tokeniserade versioner av sina låtar, har några artister sett sina intäkter öka med miljoner. NFT:er har kraften att reformera hela musikbranschen, och vi bevittnar en djupgående förändring i hur artister producerar musik och engagerar sig med sina fans. Tillsammans med NFT och blockkedjan kan vi se en radikal förändring i hur musik skapas, finansieras och främjas.

 

 

 

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat


NULL