Män och kvinnor – talar vi samma språk?


Alla har vi väl någon gång haft ett gräl med vår partner där vi ställer oss frågan om hen verkligen inte fattar någonting. Sannolikheten är dock att vi som två olika människor ibland uppfattar saker på helt olika sätt, och om vi kan lära oss att förstå hur vår partner egentligen tänker och registrerar saker och ting har vi kommit en god bit på vägen till ett lyckligare och mer samspelt förhållande. Många bra tips angående detta kan du hitta här på Lovekompis.

Är det verkligen någon skillnad?

Du har säkert hört talas om boken “Män är från Mars, kvinnor är från Venus” som blev väldigt populär på 1990-talet. Där menar författaren John Gray i stora drag att det finns en enorm psykologisk skillnad mellan män och kvinnor, som är så stor att vi skulle kunna vara från olika planeter. Kvinnor är enligt honom helt styrda av känslor medan män är mer logiska och praktiska. I dagens läge är boken minst sagt kontroversiell eftersom den bygger på ganska stela stereotyper.

Utan tvekan finns det biologiska och fysiska skillnader mellan könen, men just psykologiska skillnader beror antagligen mer på oss som individer än kön. Du har kanske hört talas om de fyra färgpersonligheterna, som man får fram genom ett så kallat DISC-test, eller de fem kärleksspråken som Gary Chapman skrev om för ungefär femton år sedan, bara för att nämna några exempel. Sedan finns det såklart även sociala och kulturella skillnader som styr våra beteendemönster.

Hur vi kan förbättra kommunikationen med vår partner

Att vi alla är olika vet vi redan, och då är det också fullt logiskt att vi inte tänker, reagerar eller uttrycker oss på samma sätt. Det bästa vi kan göra är att ha en ärlig och uppriktig konversation med vår partner, där vi på ett lugnt och sakligt sätt berättar vad vi uppskattar att vår partner gör eller säger och vilka situationer som gör oss ledsna, besvikna eller arga. Betona alltid positiva egenskaper, anledningen till att du valt just hen att dela ditt liv med. 

Försök att ha en rak kommunikation utan att anklaga eller kritisera, målet är att stärka våra gemensamma band och att minska friktioner och onödiga missförstånd. Det är ingen tävling där någon ska vinna över den andra. Glöm inte att lyssna på din partner med ett öppet sinne, utan att känna dig attackerad.

Var noga med att välja rätt tid och plats för dessa samtal –  när ni precis ska iväg och handla eller sent på kvällen när din partner är på väg i säng är inga bra tillfällen.Publicerat:
Redaktionen

Relaterat


NULL