Lån kan i princip delas in i två kategorier – traditionella banklån och snabblån. Båda kategorierna har sina för- och nackdelar, på den här sidan fokuserar vi på den viktigaste informationen om lån utanför de traditionella bankerna och de ledande låneföretagen. 

Vad är ett snabblån? 

Enkelt uttryckt är snabblån lån som inte är banklån. Dessa tillhandahålls av företag som inte är bankföretag. Jämfört med traditionella banklån kan det vara högre ränta men fördelen är att de kan användas av så kallade riskfyllda kunder. Se LoanScouter för de bästa långivarna i denna kategori i en praktisk jämförelse. Hos företag som inte är traditionella banker behöver du oftast inte ha många dokument och handlingar, så du kan få lån utan UC. De tar givetvis någon slags kreditupplysning, men de använder sig av andra företag än UC. 

Snabba banklån kan vara nästan för alla 

Den stora fördelen med lån från andra än traditionella banker är att nästan alla kan få åtminstone ett litet lån. Naturligtvis måste vissa villkor alltid uppfyllas (t.ex. att man är myndig), men annars har de allra flesta en chans att få sin ansökan godkänd. I synnerhet lån utan UC-koll för snabblån är eftertraktade av personer som inte har någon chans att få ett lån från någon bank. Men det är värt att poängtera att långivare som inte är traditionella banker är även de juridiskt skyldiga att kontrollera sina kunder. Det bör dock tilläggas att dessa lån inte rör sig om stora summor. Du kan exempelvis inte använda denna typ av långivare för att ta ett bostadslån. 

Vad bör man tänka på när man väljer långivare?

När du letar efter ett lån som inte är ett traditionellt banklån är det viktigt att välja endast från verifierade och välrenommerade leverantörer. Hos LoanScouter hittar du endast sådana leverantörer. I detta avseende är oberoende jämförelsesajter idealiska, där du endast hittar verifierade lån som inte är banklån. Det är alltid bara seriösa låneföretag som verkligen lånar ut, även om det naturligtvis inte är alla som får sin ansökan godkänd.

Vilka lån utanför bankerna är mest efterfrågade? 

Eftersom företag som erbjuder snabblån generellt sett har högre räntor än banker, är det mer sannolikt att dessa lån söks av personer med sämre kreditvärdighet eller dålig betalningshistorik. Särskilt om man haft problem med UC-anmärkningar innan. För många människor är snabbhet nyckeln – de föredrar omedelbara lån, där de kan få pengar på sitt konto inom några minuter. I alla ovanstående fall är det dock oftast fråga om kortfristiga lån, med godkännande online och vanligtvis med en låg kreditram. 

Foto: iStock

65ba07add7a32f7b0a037f23