Det är nog många som känner en hat-kärlek till sociala medier. Ibland avskyr man plattformarna och ibland älskar man dem. Oavsett inställning väljer många att vara aktiva på någon form av plattform – utifall att man kanske missar något. I kändisvärlden är det annorlunda. Några artister och skådespelare har sociala medier som sitt medium för att nå ut till fans. Andra finns inte alls och vill inte finnas på någon plattform.

För- och nackdelar med sociala medier

Sociala medier har blivit en stor del av våra liv, både sett till kommunikation och underhållning. Enligt StegförHälsa har sociala medier flera fördelar. Det är ett sätt att hitta inspiration, inspirera andra, hålla kontakten med vänner och familj samt lära sig nya saker. Företag som offentliga personer och privatpersoner finns på Instagram, Facebook, Tiktok och andra kanaler. Det är ett snabbt sätt att nå ut med information och få gensvar.

Nackdelen är att det fortfarande finns mycket kvar att lära sig om sociala medier. Det har trots allt bara funnits i drygt 20 år. Cybermobbning och stalkning har blivit vanligare liksom stöld av bilder, videor och annat innehåll. Integriteten har blivit allt viktigare och ExpressVPN har skapat en infografik om trygghet på sociala medier. Enligt dem ska man till exempel inte avslöja sin plats, tillåta alla taggar eller visa geo- och metadata. Det går samtidigt att ställa in vilka följare som kan se vilka inlägg och det går att stänga av kommentarer.

Kändisarna som väljer bort allt

Sociala medier är ett bra sätt att synas och framför allt om man är i rampljuset som artist eller annan kändis. Pressen av att alltid vara tillgänglig kan däremot bli för mycket. Flera kändisar har därför valt att tillfälligt stänga ned sin konton, eller inte finnas alls.

Skådespelare som Emily Blunt, Brad Pitt och Daniel Radcliffe finns inte på några plattformar. Anledningen är ett lågt intresse eller rädsla för att göra bort sig. Artister som Lizzo, Rihanna och Cardi B har en stor närvaro på Instagram och Twitter men samtliga har med jämna mellanrum tagit pauser.

Cardi B raderade sin Instagram efter ett bråk med Azealia 2018, men kom tillbaka efter ett par månader. Rihanna bråkade med Instagram och blev avstängd i 6 månader. Nu är hon däremot tillbaka och är en av de mest följda på plattformen. Lizzo tog en lång paus från Twitter 2020 efter att hon inte längre orkade med diverse troll. 2021 kom hon tillbaka när hon släppte singeln ”Rumors”.

Regerar med miljontals följare

Det är däremot fler kändisar som väljer att vara aktiva på sociala medier. Kardashian-systrarna är enligt DI några av de mest följda på Instagram. I början av 2022 hade den yngsta systern, Kylie Jenner, 301 miljoner följare. Det gav henne en andra plats på topplistan efter Cristiano Ronaldo, som hade 389 miljoner följare. På tredje plats kom Lionel Messi, som fick nöja sig med 300 miljoner följare.

Synen på sociala medier är delad och förmodligen landar den någonstans mitt emellan älska och hata. För att hålla användandet på den positiva sidan gäller det att surfa tryggt och med integriteten i åtanke. Därefter kan man fortsätta att följa sina favoritkändisar – om de finns på plattformen – och dela sina egna tankar och bilder.

Foto: Jeremy Bezanger / Carlo Jimenez / Unsplash