Detta är en annons. 18+, stodlinjen.se

Den första Eurovisionfestivalen hölls i Schweiz 1956. Sedan dess har den årliga europeiska musikfestivalen utvecklats till ett av Europas och världens största och mest populära kulturevenemang. I år är det 50 år sedan svenska ABBA gruppen vann festivalen 1974 och blev ett världsfenomen med låten Waterloo. Sverige och Irland toppar Eurovision guldstatistiken med vartdera sju segrar. I maj är det dags igen då Malmö står som värd för året Melodifestival som sänds till otaliga miljoner tittare i och utanför Europa. Under årens lopp har festivalen även lockat en rad kändisar. Upptäck nedan kända olika sportpersonligheter med anknytning till Eurovisionfestivalerna genom åren. 

Novak Djokovic, tennis (Serbien) 

Den serbiska storstjärnan Novak Djokovic tillhör den absoluta internationella tenniseliten. Hans imponerande tennis CV pryds med hela 21 Grand Slam titlar och en rad andra mästerskapsvinster. Novak är samtidigt en så pass stor fan av den europeiska melodifestivalen att han inte nöjer sig med att sitta bland publiken. Den serbiska tennisikonen dök upp på scenen vid Eurovision semifinalen 2008 i den serbiska huvudstad Belgrad. Trots att Djokovic skulle förbereda sig för tennisspel för French Open prioriterade han att besöka Eurovision eventet. 

Jérémie Makiese, fotboll (Belgien) 

Jérémie Makiese spelar till vardags i den belgiska fotbollsklubben Royal Excelsior Virton. Makiese visade sig samtidigt ha talang för att sjunga. Han blev ett lokalt musikfenomen 2021 när han vann det lokala eventet The Voice Belgique. År 2022 blev han vald att representera hemlandet Belgien vid Eurovision festivalen i Italien med sången Miss You tillsammans med fyra professionella dansare.

Vitalii Mykolenko, fotboll (Ukraina)

Den ukrainska fotbollsspelaren Vitalii Mykolenko började sin karriär i klubben Dynamo Kyiv. År 2022 flyttade Mykolenko till England och började spela för klubben Everton FC i Liverpool. Samma år dök Mykolenko upp till melodifestivalen i Liverpool för att visa solidaritet med sitt krigshärjade hemland Ukraina. Den ukrainskfödde backen har visat sig vara en stor tillgång för Evertons försvar och har även gjort tre mål för sin engelska klubb. 

Charlotte Kalla, längdskidåkning, (Sverige)

Längdskidåkerskan Charlotte Kalla rankas bland Sveriges mest populära och framgångsrika sportstjärnor. Vid Melodifestivalen i Göteborg 2018 blev hon hyllad av programledaren David Lindgren som stolt viftade med en svensk flagga på scenen. Anledningen var naturligtvis att Kalla hade lyckats vinna OS-guld i Sydkorea. 

Zlatan Ibrahimovic, fotboll (Sverige)

Legenden Zlatan Ibrahimovic har skrivit in sig i historieböckerna som en av de bästa svenska och internationella fotbollsspelarna genom tiderna. Malmögrabben med de magiska fotbollsdojorna har också utvisat ett intresse för Eurovision. År 2021 provade Zlatan på att sjunga vid San Remofestivalen, som är Italiens motsvarighet till den svenska Melodifestivalen. Förra året var Zlatan en av flera kända personligheter som stödde sångerskan Loreen som representerade Sverige och sedan vann hela Eurovision festivalen i England. 

Sofie Lundegaard, fotboll (Danmark)

Den danska fotbollsspelaren Sofie Lundegaard började sin professionella karriär i den danska klubben Fortuna Hjørring. År 2023 skrev hon under ett kontrakt med den engelska klubben Liverpool där hon numera spelar som mittfältare. I samband med Eurovision i Liverpool visade hon solidaritet med Ukraina genom att posera med en ukrainsk flagga på Liverpools anrika Anfield Stadium. Hon fick sällskap av den finska klubblagskollegan Emma Koivisto. Den talangfulla Lundegard har också spelat för det danska juniorlandslaget i internationella sammanhang. 

Rafael Nadal, tennis (Spanien) 

Spanjoren Rafael Nadal är tveklöst en av de mest framgångsrika tennisspelarna genom tiderna. Nadals imponerande statistik talar sitt tydliga språk. Spanjoren har vunnit hela 22 Grand Slam titlar inklusive 14 French Open titlar. Men Nadal är samtidigt också en stor fan av Eurovision festivalen. År 2018 träffade Nadal den spanska duon Alfred ocn Amaia som representerade landet vid musikfestivalen. Trots ett starkt stöd från Nadal så hamnade det spanska musikbidraget på en 22: a plats i finalen. 

Dominik Hasek, ishockey, (Tjeckien)

Den tjeckiske ishockeylegenden Dominik Hasek räknas bland de bästa målvakterna genom tiderna. Under sin storhetstid var han känd under smeknamnet ”The Dominator” för sina fantastiska räddningar både i landslaget och i den nordamerikanska ishockeyligan NHL. Hasek har också en konkret anknytning till Melodifestivalen. Hans dotter Dominka representerade Tjeckien med elektro-popbandet We Are Domi vid Eurovision 2022. 

Stefanos Tsitsipas, tennis (Grekland)

Listan med sportpersonligheter med anknytning till Eurovision rundas av med ytterligare en tennisspelare – Stefanos Tsitsipas. Vid sidan av sina tennistalanger visade sig greken vara en stor fan av Eurovision. Han har lojalt följt festivalen under en rad år. 2017 gratulerade han den portugisiske sångaren Salvador Sobral som vann hela festivalen. År 2020 bjöd Tsitsipas den grekiske Eurovision representanten Stefania till att se hans tennismatcher under en turnering i Rotterdam. 

Avslutande ord  

Eurovision eller Melodifestivalen räknas bland världens största och mest uppskattade musikfestivaler. Sverige har vunnit eventet hela sju gånger med bland annat det legendariska bandet ABBA. En rad sportpersonligheter har under åren haft en anknytning till melodifestivalen. Dessa inkluderar bland andra tennislegenderna Rafael Nadal och Novak Djokovic och den svenske fotbollsikonen Zlatan Ibrahimovic. Den belgiske sjungande fotbollsspelaren Jérémie Makiese representerade hemlandet vid Eurovision 2022.