Dagens yngre generation väljer inte alltid att investera eller satsa på ett hus. De spenderar hellre sina pengar på saker de älskar, må vara hobbies, träning eller att resa. Något som har utvecklats utifrån detta är musikturism. Ett fenomen där folk reser världen runt för att gå på konserter där deras favoritartister uppträder. Eller för att gå på festivaler med band som spelar musik de gillar.

Det är i och för sig inte något nytt fenomen. Redan under Wagner och Mozarts tid reste folk till Bayreuth och Saltzburg för att njuta av deras musiken. Men det var ett privilegium för en rikare överklass. Idag med dagens budgetflyg och billiga flygbiljetter ligger världen öppen för allt fler människor att kunna uppleva musik.

Många personer reser idag till viss del på grund av musiken. Men framför alltför att vara del av dess kultur som de identifierar sig med. Som exempel, Rebecka från Sverige. Hon reser inte bara runt på olika festivaler. Rebecka tvekar inte heller att resa över Atlanten för att se sitt favoritband uppträda i USA.

Reser världen över för Guns N´ Roses

Guns N´Roses med Slash och McKagan tillbaka gav sig ut på återföreningsturnén Not in This Lifetime. Då var svenska Rebecka, 25 år, en bland de första att sälla sig till fans som beställde biljetter till deras konsert i Los Angeles. Det var strid på kniven för att få biljetterna online men med intensiv bevakning lyckades hon få en biljett. När vi frågade varför det var så viktigt sa hon: “I och för sig skulle en av mina bästa vänner gifta sig i San Diego så resan var redan bokad, vilket gjorde att det kändes mer berättigat att boka biljetten till konserten. Men jag hade gjort det ändå, även om jag inte hade varit bjuden på ett bröllop.”

När turnén kom till Tyskland var hon givetvis på plats igen. Det som är lite udda i det hela är att i och med resan till USA fick hon sin mamma intresserad av Guns N´Roses konserter, som givetvis var på plats i Berlin när det begav sig.

Hårdrocksfestivaler lockar många unga

Ovan nämnda Rebecka har även fler musikintressen. En återkommande upplevelse som hon aldrig missar är Sweden Rock Festival. Men hon är inte ensam att vallfärda till den lilla orten Norje som ligger utanför Sölvesborg i Blekinge. En festival som pågår i 3-4 dagar där de som kommer campar umgås med likasinnade och njuter av uppträdanden av olika hårdrocksband. Även Sara, 27 år, missar aldrig en hårdrocksfestival eller för den delen en konsert om banden är de rätta.

Det intressanta i det hela är att om ingen av hennes vänner kan följa med så har även hon fått sin mamma intresserad. “Jag gillar hårdrock där konserter och festivaler är höjdpunkten. Om ingen av mina vänner kan på grund av jobb eller inte har råd tvekar jag aldrig att fråga mina bröder eller till och med min mamma att följa med. Finns inget jag hellre lägger pengar på, om det inte är en ny tatuering, än att åka på Heavy Metal-konserter när de kommer till Sverige. Men varför uppleva det själv?”

Att uppleva, inte äga präglar dagens generation

Äldre generationer har ofta satsat på att investera och att äga. Det vill säga köpa hus och se till så att det finns en buffert värdig minst ett par månadslöner. Men dagens generation satsar på upplevelser, vare sig det är att resa jorden runt för att se sina idoler uppträda eller hoppa ut från ett flygplan med en fallskärm.

Vad det beror på kan vi diskutera. Men i en tid där Feng Shui rekommenderar alla att göra sig av med prylar för att ge plats för den egna utvecklingen kanske det inte är så konstigt. Eller där det hela tiden propageras för att självutveckling i alla dess former är det rätta valet är det ganska troligt att personer med musikintresse satsar allt på det.

Hur de unga finansierar sina musikresor

Att resa runt och följa sina idoler eller att deltaga på olika festivaler och konserter kostar pengar. Så hur finansierar då de unga sin musikturism? Även om det inte är varje vecka eller varje månad så är det en dyr “hobby”. De flesta sparar givetvis och precis som vilken annan hobby som helst så går det till att uppleva vad det än är de vill uppleva. Men givetvis finns det tillfällen när biljetterna är dyra, det kan vara i slutet av månaden eller det är många events på en gång. Då kan ett val vara att låna pengar. Exempelvis genom Likvidum som erbjuder möjligheten att jämföra lån från olika långivare.