Kuststaden Halmstad besöks framför allt av turister mellan juni-augusti. Det är en sommarstad som bjuder på flera större event och många sevärdheter att upptäcka året om. 

Men om man däremot planerar ett lite längre besök i staden eller har Halmstad som permanent uppehåll finns det istället flera andra saker som lockar. Utbudet av krogar som bidrar till ett myllrande uteliv, den vackra naturen och goda jobbmöjligheter har inneburit att många också väljer att flytta till Halmstad. 

Precis som i många andra delar av Sverige har dock hyresmarknaden i Halmstad också genomgått en hel del förändringar på kort tid, där priserna har pressats upp av en stigande inflation. 

Därför är det flera saker som man ska tänka på om man letar efter en lägenhet att hyra i Halmstad. För att hitta rätt boende kan man använda https://bostadslistan.se/, där det är enklare att söka efter sina egna preferenser och budget.

Foto: Tonygers, canva.com

Hur ser Halmstads bostadsmarknad ut?

Halmstad har ett väldigt varierat utbud av bostäder som man kan köpa eller hyra. Därför har staden blivit ett väldigt populärt val både för studenter, arbetare och även fritidshusägare. 

Tack vare landskapet som omger Halmstad finns det mängder av utomhusaktiviteter som man kan fördriva tiden med. Det ökade intresset har också fått Halmstad att blomstra och idag är det cirka 150 000 personer som är bosatta antingen del- eller heltid i kommunen. 

De senaste mätningarna visar också en ökning av antalet invånare med cirka 13 % per år, vilket också gradvis ökar för varje år som går. 

Läget påverkar priserna för bostadsrätter

Men även fast det hela tiden byggs nya lägenheter i Halmstad, påverkar också det växande intresset priserna för framför allt bostadsrätter i staden. Prisutvecklingen går också spikrakt uppåt där man under 2021 hade ett genomsnittligt pris för permanenta bostäder i Halmstad på lite mer än 4,2 miljoner kronor.

Det stigande priset för att köpa en permanent lägenhet i Halmstad påverkar därför också naturligt månadshyran för hyresrätter i staden. Detta har fått utvecklingen att stanna lite från föregående år. 

Däremot räknar man med att både antalet nybyggda lägenheter och dessutom invånarantalet ska fortsätta klättra när det övergår till högkonjunktur igen och priserna därför komma ha en positiv inverkan på Halmstads utveckling och då också hyresmarknadstrenderna i staden. 

Nya lägenheter planeras att byggas utmed kusten

Hallandsposten publicerade tidigare i år en artikel om ett planerat byggprojekt i Halmstad av bolaget East Beach som förvaltare för projektet. Dessa 11 nya lägenheter skulle byggas precis intill strandkanten och fick därför snabbt stort intresse av köpare. 

Däremot har man också stött på en del problem, vilket har gjort att byggandet av dessa nya fastigheter har fått skjutas upp. Dessutom har bristen på bostadsmarknaden angående hyresrätter fått bolaget att tänka om och därför kan dessa nya bostäder istället omvandlas till hyresrätter när de väl står klara.

Mer resurser behöver läggas på att bygga bostadsrätter

Även fast det pågår en del byggprojekt och även en del är inplanerad för kommande år, måste man lägga ännu mer resurser på att öka antalet bostadsrätter i Halmstad utöver att bygga nya hyresrätter. Detta kommer i och med ett uttalande från Halmstad kommun, där man jämför kommunen med andra liknande i landet. 

Det uppdagades då att Halmstad ligger långt efter vad gäller antalet bostäder som man kan köpa. För att fortsätta stötta Halmstads tillväxt är det därför viktigt att man satsar särskilt på att just utöka antalet bostadsrätter. Permanenta boendelösningar ger en stabilare tillväxt. 

Så hittar man rätt lägenhet att hyra i Halmstad

Beroende på vad man har för anledning att flytta till Halmstad, kommer man också ha lite olika förutsättningar och prioriteringar vad gäller vilken typ av boende man ska kika på. 

Som student kanske man till exempel inte planerar en längre vistelse än några år och att då köpa en bostad kommer säkerligen inte att vara på tapeten även om det skulle vara en mycket bra investering. Då får man istället kika på utbudet av hyresrätter. Så vad ska man tänka på för att kunna hitta en lägenhet som passar perfekt?

  • Sätt en budget.
  • Lägg ner mycket tid på att jämföra olika hemsidor.
  • Fundera över dina prioriteringar.
  • Har läget någon betydelse i valet av lägenhet?

Kultur lockar många till kuststaden

Det finns flera anledningar som är värt att nämna om hur det egentligen kommer sig att intresset för att bosätta sig i Halmstad är så stort. Utöver den moderna känslan i staden som blandas med idyll, så har också kulturen i Halmstad väldigt stor betydelse för stadens utveckling och fortsatta intresse.

Från Halmstad kommer till exempel många mycket omskrivna musiker och band, bland annat gruppen Boomfink som etablerat sig i staden utöver flera andra artister från trakten. Kulturen är därför ett stort dragplåster för besökare och framför allt under sommaren är Halmstad ett mycket populärt turistmål. Oavsett vad man har för anledning att bosätta sig i Halmstad, så kan man hitta ett väldigt varierat utbud av lägenheter att köpa eller hyra beroende på sitt mål och budget.

Intresset för Halmstad har spekulerats i att fortsätta öka framöver, tack vare sin placering i landet har också Halmstad väldigt stort internationellt intresse. Att köpa en lägenhet kommer därför vara en mycket bra investering. 

Foto: Kasia Palitava/Pexels

65ba07add7a32f7b0a037f23