62ecc92f37b61a70cf0bee62
62d7e7e97b2718d296030a52
Kingsizemagazine.se
Träningsläger inför Red Bull BC One Nordic Cypher 8-9 juni


På torsdag 13 juni är det dags för Red Bull BC ONE Nordic Cypher på KPH Volume i Köpenhamn.

 

Fyra svenska dansare är utvalda och i helgen höll coachen Fredrik Öjbro ett träningsläger i Helsingborg inför tävlingen!

 

Under två dagar samlades såväl de tävlande som andra breakare från Skåne, Göteborg och Stockholm i en danslokal på Dunkers Kulturhus och tränade och delade med sig av sin kunskap och sina moves till varandra.

 

 

Cirkelövningar och cyphers blandades med en intensiv konditionsträning där dansarna övade på uthållighet. Och att breaking handlar om lika delar passion som styrka och teknik blev tydligt. I allt från footworks till freezes och Power Moves försökte Fredrik coacha dem i den mångsidighet som är viktig att behärska under tävlingarna, likväl som han poängterade hur viktigt det är att behålla sin individualitet. För tjusningen med breaking är just hur varje dansare är unik och att det bygger på en individualitet. Ett sätt att uttrycka sig och sin personlighet och sätta sin egen prägel på varje danssteg, något som gör att man står ut bland alla andra.

 

 

Fredrik Öjbro startade själv med breaking efter att ha sett Bomfunk MC’s musikvideo år 1999. I en liten ort utanför Ulricehamn var det då han och några vänner som drog igång en breakdance-scen. Men på den tiden var breakdance inte lika tillgängligt. Det fanns ingenstans du kunde lära dig och Fredrik och hans vänner fick därför hitta på mycket själva. Idag är han ett välkänt namn inom kulturen med flera titlar att stoltsera med och är dessutom en aktiv medlem i ett av Sveriges mest välkända crew, Octagon. Vi satte oss ner och pratade med honom och de tre dansarna som var på plats på träningslägret.

 

Kingsizemagazine.seDennis Bärlund

Fredrik Öjbro – COACH

 

Födelseår: 1988

Bor: Helsingborg

 

Hur tänker du kring ditt coachande?

– Det jag tycker är det viktigaste är att man efter dagens slut verkligen känner att man tagit ut sig och tagit ett steg framåt – oavsett vad det gäller. Sedan gillar jag också utbytet av varandra. Det blir ett samarbete där man lär sig av varandra. Någon är grym på något och en annan grym på något annat, så alla kan dela med sig utav sina styrkor.

 

Du upplever aldrig att de hämmas och inte vill visa upp sina moves?

– Nej, faktiskt inte, jag tycker alla delat med sig. Dessutom tror jag det kan bli farligt när man börjar konkurrera inom landet, för även om vi alla har olika grupptillhörigheter här så måste man försöka se Sverige som ETT team mot de andra länderna.

 

Hur ser du på konkurrensen på tävlingen?

– Mycket handlar självklart om att ha lite tur där med lottningen i början men får vi det tror jag definitivt att Sverige har väldigt stor chans i tävlingen!

 

Vad anser du vara svenskarnas styrka?

– Jag tycker de har ett väldigt bra flow i det dem gör och sedan är de också väldigt all around, de kan lite av allt, vilket gör att de alla har en schysst övergång och som helhet knyts allt samman bra. Särskilt Calle lyckas hela tiden blanda allt och det bara flyter på, vilket gör att han kanske sticker ut lite extra bland svenskarna.

 

Hur ser din roll ut under tävlingen?

– Som breakare är du vanligtvis din egna manager, du är din egen tränare, du är allting, så därför finns jag där och ser till att de har allt de behöver så de kan fokusera på att dansa och egentligen har alla förutsättningar för att ta hem det här!

 

Kingsizemagazine.seDennis Bärlund

Calle Lundberg – DANSARE

 

Bor: Stockholm

Födelseår: 1990

 

När började du dansa?

– Jag började med breaking år 2001. Jag blev introducerad till det genom min systers polare och sedan träffade jag en äldre kille som hade öppna klasser där jag lärde mig lite grunder. Efter studenten flyttade jag till Stockholm och lärde känna lite folk som sysslade med breaking och på den vägen är det.

 

Vad betyder dansen för dig?

– Dansen finns alltid med en men den har också utvecklat mig väldigt mycket som person. Inte bara inom min dans utan även genom att jag träffar väldigt mycket folk och folk från olika kulturer gör att jag ständigt utvecklas.

 

Du har blivit ett alltmer välkänt namn inom breaking, varför tror du det är så?

– Många säger till mig att de tycker att jag originell och att jag gör saker som de inte sett förut. Signifikativt för mig är att jag kör mycket footworks och försöker blanda mycket.

 

Vad känner du är din svaghet?

– De stora stegen, stå på händer, freezes och sådana grejer  – men jag tränar på det hela tiden.

 

Vad tror du om dina chanser i tävlingen?

– I en sådan här tävling vet jag att det är viktigt med power moves men samtidigt tänker jag fortfarande köra min grej och visa upp min bredd. Jag följer inte bara inövade steg utan gillar att släppa loss i lite freestyles och så. Men jag är i bra form och känner mig redo – och om jag bara sätter mina grejer tror jag att det kommer går bra!

 

Hur tänker du när du står där och möter din motståndare?

– Jag kör mycket mot mig själv och visst vissa blir man självklart mer taggad av att möta men mest fokuserar jag på att köra mot mig själv.

 

Kingsizemagazine.seDennis Bärlund

Linming ”Mingster” Wen – DANSARE

 

Bor: Malmö

Födelseår: 1991

 

Hur kom det sig att du började med breaking?

– Det började egentligen att jag sprang runder om stan, klättrade på väggar och så. Sedan träffade jag en kille från crewet De La Kings och nu har jag dansat breaking sedan slutet av år 2007.

 

Berätta lite om ditt crew.

– Idag är vi 15 stycken i vårt crew och har bland annat två SM-titlar i bagaget. Vår styrka är nog att vi har väldigt mycket disciplin och är inte rädda för att kritisera varandra för att hjälpa varandra framåt.

 

Ja, för på endast sex år har du kommit väldigt långt.

– Ja, mitt crew pushar mig ständigt, jag trodde aldrig att jag skulle kunna breaka men de pushade mig och efter 1 år vann jag min första tävling. Vi är ärliga mot varandra och har ett högt tempo hela tiden, något som antagligen är det som gör mig så motiverad.

 

Robin ”Rubbish” Johansson har fått hoppa av tävlingen på grund av en skada. Nyheten att du skulle ersätta hans plats nådde dig nyligen, inte sant?

– Ja, jag fick reda på det idag faktiskt (red anm: lördag 8 juni), låg i sängen och hade telefonen på ljudlös när jag sedan såg att jag att x antal missade samtal, haha…

 

Men du känner dig redo för tävlingen och så?

– Jag känner mig i bra form och är egentligen alltid redo, men tävlingar handlar mycket om dagsform. Du kan vara hur grym som helst på träningen men i slutändan handlar det alltid om hur du känner dig just den dagen du står där.

 

Vilken är din styrka och ditt signaturmove?

– Breaking är en konstform och alla är unika och kör olika men min styrka är nog mina footworks och min unika stil. Allt handlar om vad domarna gillar men jag litar på min stil och jag tror på den!

 

Vem är din största konkurrent?

– Jag tänker faktiskt inte så mycket på v e m jag ska möta men danskarna är de största konkurrenterna.

 

Kingsizemagazine.seDennis Bärlund

Ernesto Escobar – DANSARE

 

Bor: Göteborg

Födelseår: 1983

 

Du är en av de äldre dansarna. När började du dansa och hur såg det ut då?

– Jag har dansat sedan jag var 15 år. Jag är uppväxt i Hammarkullen som under min uppväxt var typ hiphopens Mecka i Göteborg. Hammar Hill B-boys var breakgruppen som var väldigt stora och vann många tävlingar, vilka jag träffade mycket på fritidsgården och på så sätt blev breaking väldigt lättillgängligt.

I början var jag inte lika seriös men efter en tid då jag förstått lite mer kring kulturen och dess element tog jag i mer och satsade på ett annat sätt.

 

Hur känner man igen dig när du dansar?

– Förut brukade folk känna igen mig för min styrka, mina freezes. Jag hade ingen lärare som lärde mig vad jag skulle göra utan lärde mig själv det som jag tyckte var coolt. Jag tränade jättemycket hemma på mina freezes och blev till slut jättestark. Idag har jag lärt mig mycket mer teknik i de andra rörelserna och fokuserat mer på att vara en bred breakare. För lika viktigt det är att kunna freezes, lika viktigt är det att kunna footworks, dansa och power moves.

 

Hur har du förberett dig inför tävlingen?

– Jag har haft ett väldigt bra år, haft mycket tid för att träna och känner mig verkligen i form för tävlingen. Men oavsett om det är tävling eller ej så vill jag alltid känna mig redo. Däremot så har jag sedan jag fick reda på att jag ska vara med i denna tävling fokuserat mer på min kondition eftersom den är väldigt viktig när man kör one to one.

 

Hur tänker du kring dina konkurrenter?

– Jag försöker att inte tänka på dem för mycket utan fokuserar mer på att intala mig själv att ”jag är bäst” och vara mentalt redo. Jag fokuserar på mina egna styrkor istället för deras.

 

Har du någon speciell låt som gör att du kommer i rätt sinnesstämning inför en battle?

– Jag gillar Mobb Deeps gamla material från 90-talet för det känns verkligen som det är krig. Det är sådan musik jag brukar träna till också. I ditt huvud är det krig, det är inte på skoj utan fokus är viktigt.

 

Red anm (Dansaren Mikael Camara närvarade inte på lägret men kommer också tävla i Red Bull BC ONE Nordic Cypher i Köpenhamn på torsdag 13 juni.)

 

 

 

[pgallery id=”121H182KK1″ /]

 

Text: Mia Andersson

Foto & Video: Dennis BärlundPublicerat:
RedaktionenNULL