Tidigare i vår utannonserades Red Bull Music Festival, som ska äga rum under fyra dagar, 5-8:e juni, med 86 artister på olika ställen i Stockholm. Med mindre än en vecka kvar tills att festivalen drar igång tog Kingsize ett snack med DJ-kollektivet LadiesLoveHipHop och Calle Dernulf på Red Bull.

Grattis till fem år som kollektiv! Har ni något minne som sticker ut från de gångna åren?
– Tack så mycket! Vi har många oförglömliga minnen… Ett är när vi var bokade som warm up dj:s på Friends Arena innan Beyonce och Jay Z förra året. Det var en riktigt minnesvärd upplevelse. Våra mungipor var ända upp till öronen hela dj-setet och vi hade så kul och fick mycket kärlek den dagen och lever fortfarande på de ögonblicket.

Hur ser ni på klubbscenens utveckling under åren ni varit aktiva?
– Svår fråga att inte ge ett jättelångt svar på… En väldigt tråkig utveckling som händer just nu och som måste pratas om är att bland annat Kägelbanans livescen stängs ner och att det traditionella nationaldagsfirandet som Mosquito har hållit under sex års tid på Smedsuddsbadet inte får äga rum i år. Detta är ett stort hot mot Stockholms kulturliv och så sjukt tråkigt och vi hoppas att alla vi som bryr oss om Stockholms kulturliv gör våra röster hörda för att motverka denna utveckling.

Den 6:e juni har ni en kväll på Hornhuset under Red Bull Music Festival, vad kan publiken förvänta sig av kvällen?
– Gratis inträde för alla från 18 år, grymma framträdanden från alla artister och dj:s och mycket dans. Vi har även inlett ett samarbete med Nattskiftets trygghetsvärdar för att bidra med en tryggare miljö för besökarna.

Vad kan ni berätta om lineupen? Hur valde ni ut artister och dj:s?
– Vi har bokat rapparen BbyMutha som är en talangfull och inspirerande artist. Hon är en fyrbarnsmamma till två tvillingpar och rappar om sin vardag. BbyMutha speglar vem hon är via hennes musik och kreativitet och vi inspireras mycket av personer som har modet att göra saker och ting på sitt egna sätt därav känns det väldigt kul att vi har bokat henne. Rapparen Jelassi och sångerskan Mona är två av Sveriges nya stjärnor och är mycket talangfulla. Mona har ännu inte släppt något men kommer göra det inom kort och vi ser fram emot att få höra hennes kommande släpp live den 6:e juni. Eka Scratch, HållKäftenOchDansa, Lill Shiit (TKND) och Niyat (TKND) är några utav våra favorit dj:s, dom alla har sina specifika stilar som kommer bidra med ett varierat dansgolv på alla tre plan och därav kändes det givet att boka dom.

Hur skulle ni förklara era klubbkvällar för någon som inte besökt era events tidigare?
– En plats för musik inom hiphop, r&b, soul, afrobeats och future beats. Vi gillar att blanda alternativ musik inom genrerna samtidigt som vi kan spela den största hiphoplåten just nu. Vi älskar att dansa och har en blandning av gäster som också älskar att göra det. Våra evenemang är för musikintresserade, dansanta och glada människor. Många gånger bjuder vi in artister, dansare, dj:s och andra kreatörer som gästar våra kvällar. Beroende på evenemang och projekt brukar vi ha olika fokus men allt bottnar alltid i vår passion för musik.

Om det är en svår kväll och stämningen behöver höjas, vad är er go-to-låt som ni vet alltid funkar?
– I dagsläget är det nog “Toast” med Koffee, hur kan man inte gilla den låten?

Vad är era planer för framtiden?
– Att jobba med Ladieslovehiphop på heltid och utöka våra olika segment i vårt kreativa kollektiv.

Calle-Dernulf-S

Vi ställde även några frågor till Calle Dernulf, en av personerna bakom festivalen, ansvarig på Red Bull Sweden:

Red Bull Music Festival sträcker sig över 4 dagar och innehåller 86 akter. Hur har ni resonerat kring valet av bokningar?
– Vi vill ge vingar till människor och idéer. Utgångspunkten var att fråga vad artisterna själva ville göra. Cherrie ville hålla ett block party, Timbuktu och Chords ville göra en kareokekväll, Studio Barnhus drömde om en klubbkväll med extra allt – och så vidare. Red Bull Music ska också vara en plattform som hjälper människor upptäcka ny musik, nya genrer och nya koncept.

Ungefär samtidigt som festivalen går RBMA Bass Camp av stapeln där producenter och låtskrivare har workshops och föreläsningar i fyra dagar. Kan du berätta mer om det?
– Under 20 års tid har Red Bull Music Academy lyft unga, lovande artister och producenter och fungerat som en bas för internationellt nätverkande. Bass Camp för traditionen vidare i ett lokalt format riktat till svenska talanger.

Slutligen, Timbuktu och Chords ska ha rap-karaoke under festivalen. Vilken eller vilka låtar/artister skulle MC Dernulf rappa till?
– Det skulle vara något med Rakim, alltid Rakim.

Se spelschemat för Red Bull Music Festival nedan:

Ons 5 juni: Hip Hop Karaoke @ Södra Bar 17.00 – 03.00
Timbuktu & Chords

Tor 6 juni: Cherrie & Friends Blockparty @ Hornsbruksgatan, Hornstull 16.00 – 22.00
Amr, Cherrie, Filip Hunter, Guleed, K27, Showit m.fl.

Tor 6 juni: House of LadiesLoveHipHop @ Hornhuset 21.00 – 03.00
Bbymutha, Eka Scrath, Håll Käften & Dansa, Jelassi, Ladieslovehiphop, LilShiit & Niyat, Mona.

Fre 7 juni: Year0001 – RIFT @ Obaren 20.00 – 02.00
Ecco2k (LIVE), Femi, Lokey, Oli XL, Quiltland, Thaiboy Digital (LIVE), Toxe.

För fler spelningar, events och program/schema samt biljetter, besök redbull.com/stockholmfestival