Premier League är åter tillbaka efter en hektisk fotbolls-sommar med VM i Brasilien samt en “silly season” med intressanta klubbtransfers. Malkolm Landréus ger oss sitt tips om sluttabellen av engelska ligan inför stundade säsongen 2014/2015!

1. Chelsea

Känslan inför förra säsongen var att truppen behövde utvecklas ett år till. Så såg det också stundtals ut på planen. Det kollektiva självförtroendet som vanligtvis karaktäriserar Mourinhos lagbyggen fanns inte riktigt där, även om de taktiska genidragen ofta klaffade. Ska man tro den gode José var det anfallsbesättningen som var för tunn, en faktor som nu får anses som åtgärdad. Formtoppade retstickan Diego Costa har imponerat på försäsongen och även om min bestämda känsla är ”one hit wonder”, bör spanskbrassen kunna dansa en säsong till. Återförenas gör han med nye vänsterbacken Filipe Luis, som tillsammans med Costa tillhörde Atletico Madrids bästa spelare ifjol. Den viktigaste värvningen kan dock mycket väl bli Cesc Fabregas, som är en lysande ersättare till Frank Lampard. Att få en halv miljard kronor för en halvbänkad David Luiz måste ses som en skänk från ovan och nya tredjealternativet, januarivärvningen Kurt Zouma, blir intressant att följa. Har ligans bästa och mest intressanta trupp, som i år känns mer rutinerad, inte minst med hemvändande hjälten Didier Drogba. Om de offensiva pjäserna klaffar tidigt har jag svårt att se vad som ska stoppa Chelsea och Mourinho från att ta hem ligan i år.

2. Manchester City

Manuel Pellegrinis främsta uppgift var att få fart på offensiven och målproduktionen. Resultatet? 102 gjorda mål (nytt rekord för klubben), ett Ligacup-guld och en Premier League-pokal. Nästa steg är att etablera sig i finrummet på allvar. Åttondelsfinalen i Champions League i fjol måste överträffas och det är förmodligen där mest fokus kommer ligga. Man har spelarna och tränaren för att lyckas och vid det här laget vet man vad som krävs. Har kontinuitet i truppen men det känns inte som att nyförvärven förstärker nämnvärt. Fernando är i mångt och mycket en stabbigare variant av Fernandinho, Willy Caballero får förmodligen lira andrahandske bakom Joe Hart och värvningen av Bacary Sagna innebär antingen bänken eller en onödig förflyttning av pålitliga Pablo Zabaleta. 370-miljonersvärvningen av tokhajpade Eliaquim Mangala är spännande, men både Matija Nastasic och Pellegrini-favoriten Martin Demichelis bör inledningsvis gå före. Mycket hänger på om Sergio Aguero får ordning på sina skador, även om man klarade sig hyfsat utan honom under stora delar av våren. Kommer tampas med Chelsea om titeln i år igen, men jag tror inte det håller hela vägen den här gången.

3. Arsenal

Ja, vad ska man säga? Det såg ju så bra ut under majoriteten av förra säsongen, trots katastrofstarten mot Aston Villa i premiären. Arsenal var det lag som ledde Premier League i flest omgångar och spelade stundtals en briljant fotboll, men slutade till sist på den abonnerade fjärdeplatsen. Efter nio år lyckades man dock bärga sin första titel då man tog hem FA-cupen, men fansen och klubben vill givetvis mer. Den största boven i dramat var skadelistan som i år ska kortas ner med hjälp av tyske fitnessexperten Shad Forsyth. Även spelartruppen har förstärkts med intressanta pjäser. Duktige David Ospina ska utmana Szczesny som burväktare och talangfulle Calum Chambers förstärker backlinjen tillsammans med Mathieu Debuchy. Mest spektakulär är förstås kuppen av VM-stjärnan Alexis Sánchez som kommer må bra av att få vara stjärna igen. En spelare som förmodligen kommer vara skillnaden mellan en och tre poäng i många matcher. Backlinjen behöver dock förstärkas ytterligare i och med Thomas Vermaelens avsked. Har luriga anfallsspelare i Yaya Sanogo och VM-succén Joel Campbell, om nu Giroud skulle drabbas av måltorka (vilket oftast händer). 3-0 segern mot Manchester City i Community Shield var ett styrkebesked och med någon förstärkning till kan Arsenal mycket väl hamna några snäpp högre upp när tabellen summeras.

4. Manchester United

Det blev som bekant en katastrofsäsong av rang med David Moyes vid rodret. Jätten föll tungt och slutade på en sjundeplats, vilket innebär att man nu missar Europaspel för första gången sedan 1990. Agerade klokt och snabbt när det i maj stod klart att generalen Louis van Gaal kliver in för att få skutan på rätt köl. Och försäsongen har hintat om snabba förbättringar. Med sitt nya 3-5-2-system är det tänkt att återuppliva det kantspel som länge varit karaktäristiskt för United. Till sin hjälp har han plockat in superlöftet Luke Shaw och ett jättebud på högerspringaren Juan Cuadrado verkar vara i görningen. Spanjoren Ander Herrera har imponerat på försäsongen och kan komma att bli oerhört viktig som spelfördelare på mittfältet. Har gjort sig av med en hel del dödkött (Büttner, Macheda, Bebé), men hel del dödkött finns fortfarande kvar. Att ersätta flyktande ikonduon Vidic/Ferdinand blir svårt, i synnerhet när tre platser ska fyllas. Känslan är ändå att några tunga namn är på väg in och lyckas man plocka t.ex. Mehdi Benatia och nämna Cuadrado ser det riktigt spännande ut. Har pratats mycket om Arturo Vidal, men den affären känns svår att slutföra. Om jag har fel – grattis. Då kan de utmana om guldet. Van Gaal är en mästare.

5. Liverpool

Överraskade många genom att göra en kanonsäsong i fjol. Det känns som att allt Brendan Rodgers hade jobbat med klaffade. Kan det fortsätta så? Utan Luis Suarez och hans 31 ligamål blir det självklart svårare. Det är inte bara mål som ska ersättas, vi såg på Tottenham i fjol hur svårt det är att ersätta en storstjärna med flera spelare. I övrigt är truppen intakt och har spetsats med några intressanta spelare. Dejan Lovren kommer göra stor nytta i det något svajiga försvar som egentligen var Liverpools enda problem förra säsongen. Adam Lallana kommer få stort förtroende och passar utmärkt till vänster i anfallstrion. Emre Can och Lazar Markovic är jättelovande och erbjuder bra bredd till laget, liksom centertanken Rickie Lambert. De två stora frågorna är; Hur klarar man sig utan Suarez? Hur klarar man sig med Champions League på schemat? Min gissning är sämre.

6. Tottenham

Det blev en turbulent säsong för Spurs i fjol. Andre Villas-Boas lyckades aldrig riktigt få sin fotboll att fungera och i stället stormade interim-managern Tim Sherwood in. Det blev mer fart och fläkt, men också väldigt oorganiserat. Det ska Mauricio Pochettino få ordning på. Framförallt är det defensiven som ska stärkas upp och i skrivande stund behövs en mittback för startelvan. Annars har talang tillkommit i form av skicklige Ben Davies, Sporting-fostrade Eric Dier och vindsnabbe amerikanen DeAndre Yedlin (ansluter 2015). Förutom att Sigurdsson lämnar är truppen än så länge ganska orörd och kontinuitet är något som klubben behöver. På alla plan. Pochettino känns verkligen som rätt man för jobbet och kanske är det han som ska få igång dyrköpta landsmannen Erik Lamela? Låt oss hoppas.

7. Everton

Det var inte många som saknade David Moyes när säsongen summerades. Roberto Martinez kändes helt naturlig i sin Everton-kostym och fick laget att spela en fotboll som supportrarna på Goodison Park sällan skådat. Champions League-platsen var länge inom räckhåll, men fick till slut nöja sig med Europa League-plats. Frågan är hur bra det är för ligaracet. Den trupp som Everton besitter i dag är inte redo för tvåfrontskrig och skulle behöva förstärkningar bakom den stabila startelvan. Hittills har man agerat pragmatiskt genom att köpa loss nyckelspelare som Gareth Barry och Romelu Lukaku och förlängt kontraktet med supertalangen Ross Barkley. Bosniern Muhammed Besic imponerade inte på mig i VM men kan säkert göra nytta som fjärdeval. Yvige Christian Atsu har lånats in från Chelsea. Laget har en stabil grund att stå på och klarar man bara av att parera Europaspelet bör man inte göra sämre ifrån sig än sist.

8. Stoke

Här får jag krypa till korset. Jag var väl visserligen inte ensam om att förutsätta att omställningen från ”Stoke-spel” till tiki-taka skulle vara svår, men mirakulöst nog lyckades Mark Hughes med den bedriften. Det såg knackigt ut i början men hamnade till slut på en niondeplats, klubbens bästa resultat sedan 1975. Och det finns väl egentligen ingenting som talar för att det ska gå sämre i år. Steve Sidwell är en massivt underskattad spelare som kommer bli nyttig. Phil Bardsley likaså. Forne supertalangen Bojan Krkic blir en chansning som jag är tveksam till, men försäsongen har sett bra ut. United-bekantingen Mame Diouf har presterat i Bundesliga och kan bli en riktig joker i årets Premier League. Med Robert Huth tillbaka i laget känns det stabilt och är Marko Arnautovic och Peter Odemwingie vid rätt mental hälsa bör övre halvan inte vara något större problem att lösa.

9. Newcastle

Detta Newcastle. Det har gått trögt sedan man knep den där femteplatsen 2011/12, trots att man hela tiden haft ett slagkraftigt lag på pappret. Alan Pardew behöver få tillbaka supportrarnas förtroende och spelarna behöver visa mer hjärta. Och så behöver man göra fler mål. Har återigen värvat riktigt bra, i form av Rémy Cabella, Siem De Jong och Daryl Janmaat, där den sistnämnda var jagad av betydligt större klubbar efter sina insatser i VM. De Jong ska tillsammans med Monaco-förvärvet Emmanuel Riviére stå för målproduktionen om inte Papiss Cissé rycker upp sig. Kontroversiella värvningen av Jack Colback är även det en smart aktion då han ofta gör nytta både som ytterback och innermittfältare. Mycket pekar på ytterligare en säsong av upp- och nergångar men bör till slut landa på en respektabel position när säsongen summeras. Hög potential.

10. West Ham

Sam Allardyce har fått instruktioner om att spela en mer attraktiv fotboll, en omställning liknande den Stoke gjorde i fjol. Klarar man det lika bra? Köpte loss Andy Carroll för dyra pengar men kommer tack vare skada missa stora delar av hösten. En bättre affär är dock Enner Valencia, ecuadorianen som imponerade stort i VM. En spelare som har många bra egenskaper och fysiken för att klara omställningen till Premier League. Håll koll på honom. Någon som minns Mauro Zarate? Den argentiske bråkstaken har efter några stökiga år hittat tillbaka till rampljuset. Kan bli både flipp eller flopp. Cheikhou Kouyate och Diego Poyet blir breddspelare som kan överraska. Har en stabil grund och gör man fler mål blir man väldigt svåra att slå. Fråga bara Tottenham.

11. Swansea

Hade en tyngre säsong i fjol vilket ledde till Brian Laudrups avsked. Lagkaptenen Garry Monk tog över och får fortsatt förtroende trots uteblivna resultat. Har sålt av de flesta av spanjorerna men startelvan är hyfsat intakt. Michu lyckades inte riktigt i fjol och trots att Michel Vorm och Ben Davies kommer saknas har man ersatt mycket klokt. Lukasz Fabianski är en kompetent målvakt och återkomsten av Gylfi Sigurdsson är en kanonvärvning. Har även spetsat offensiven med speedkulan Jefferson Montero och den stabila målskytten Bafetimbi Gomis. Valet att satsa på Garry Monk går att ifrågasätta, men med passningsgenierna Jonjo Shelvey, Leon Britton och Sung-Yeung Ki som motor blir det fortsatt svårt att spela ut laget. Dynamisk spelartrupp.

12. Southampton

Massflykten från Southampton kan få vem som helst att bli emotionell. Laget som verkligen kändes på gång för nu börja om från början efter att ha förlorat både tränare och halva startelvan. Ronald Koeman känns sansad och har ändå fördelen att inte ha några förväntningar på sig. Nu gäller det att bita ihop och gör det bästa av situationen. Får man behålla motorn Morgan Schneiderlin och Jay Rodriguez ser det ändå hyfsat ut. Graziano Pellé (50 mål på 57 matcher i Feyenoord) och Dusan Tadic är spännande värvningar som passar in i laget väldigt bra. Bertrand och Fraser Forster är sällan dåliga och lånet av Saphir Taider kan slå ut väl. Många tror att laget får svårt att hålla sig kvar men med en mittback till anser jag att man ska klara sig bra. Gaston Ramirez måste höja sig och James Ward-Prowse har chansen att blomma ut på riktigt i år. Underdogs.

13. Hull

Hull City Tigers lyckades klara sig kvar och har inte sämre lag i år. Nu lämnade visserligen Shane Long, men han gjorde det för bra pengar. Duktige Robbie Brady är tillbaka från skada och kan stötta Nikica Jelavic på topp. Bra nyförvärv i Tom Ince och Robert Snoddgrass som kan skapa rejäl oreda för vilket lag som helst. Inga stora namn i backlinjen men är ändå duglig. Bör klara sig fint.

14. Sunderland

Blev äntligen av med psykfallet Paolo Di Canio och fann någorlunda trygghet i Gustavo Poyets famn. Tog laget till en ligacup-final och säkrat kontrakt. Har tappat bra spelare som Colback, Ki och Fabio Borini men har, som alltid, inte varit sena med att öppna plånboken. Costel Pantilimon var stabil när han fick chansen i Manchester City och Jordi Gómez har en hög högstanivå. Billy Jones och Patrick Van Aanholt är dugliga och bör inte göra bort sig. Pigg värvning av djupfrysta Jack Rodwell som kan få en rejäl nytändning i år. Det stora frågetecknet är målskyttet där Steven Fletcher, Jozy Altidore och Connor Wickham måste leverera. Har tillräckligt bra trupp för att hålla sig kvar.

15. West Bromwich

Tung säsong i fjol där man klarade sig med nöd och näppe. Ny tränare i form av oprövade Alan Irvine. Värvat mycket och bra. Joleon Lescott är fortfarande bra och bildar ett stabilt mittbackspar med Jonas Olsson. Sebastian Pocognoli är erfaren och Wisdom väldigt mogen i sitt spel. Craig Gardner gör sällan en dålig match och Brown Ideye får nästan ses som ett kap trots att formen sviktat senaste året. På pappret ska man klara sig men Alan Irvine är en rejäl chansning. Kan lika gärna åka ur.

16. Queens Park Rangers

Lyckades efter stor dramatik ta klivet tillbaka till Premier League och fick därmed Harry Redknapp att lägga sina golfplaner på is. Har gjort sig av med några höga löner men klubben känns fortsatt instabil. För en gångs skull känns det dock som att man värvat med eftertänksamt. Rio Ferdinand är fortfarande bra och hans rutin blir ovärderlig. Steven Caulker är en kanonvärvning som bara kommer bli bättre. Jordon Mutch är enormt underskattad och hans fina fötter kommer komma väl till pass. Vi får nog räkna med fler värvningar då storstjärnan Loic Remy med största sannolikhet kommer lämna. Behöver en vass ersättare annars ser anfallet svagt ut, bildligt talat. Harry Redknapp brukar lösa det mesta.

17. Crystal Palace

Var på väg rakt ner i avgrunden men gjorde en smått sensationell uppryckning tack vare Tony Pulis. Nu har han kommit i kläm med ledningen och plumpt lämnat. Ett enormt avbräck som i mitt huvud gör skillnaden mellan en mittenplacering och bottenstrid. Återstår att se vem som tar över skutan. Har en hyfsad startelva med luriga spelare som Jason Puncheon och Yannick Bolasie. Brede Hangeland blir viktig men kan inte hålla tätt ensam. Svårplacerade i nuläget men just nu ser det mörkt ut.

18. Leicester

Vann Championship med bravur i fjol. Spelar väldigt offensivt vilket man förmodligen får justera nu. Smarta värvningar av duktiga Marc Albrighton och konsekventa målskytten Leonardo Ulloa, som kommer få en tung roll i det offensiva spelet. Håll även koll på Anthony Knockaert. Kommer förmodligen försöka plocka in några fler spelare innan fönstret stänger. Känns som ett lag som kan överraska till en början för att sedan landa någonstans i botten.

19. Aston Villa

Har fortsatt ett ungt lag som fortsätter växa. Men växer det tillräckligt snabbt? Kieran Richardson och Joe Cole bidrar med rutin men värvningen av Philippe Senderos är oförsvarbar. Ashley Westwood och Fabian Delph bör kunna ta ytterligare kliv och så länge man spelar efter sina förutsättningar kan man överraska. Men skadan på Christian Benteke är förstås stentung och Libor Kozak vill inget lag förlita sig på. Det blir en lång säsong för fansen.

20. Burnley

Det krävs en buss av modell större för att Burnley-bussen ska stå pall i år. Har tveklöst ligans sämsta trupp och inte förstärkt särskilt övertygande heller. Marvin Sordell och Lukas Jutkiewicz håller inte i Premier League och lagets stjärna, 22-åriga Danny Ings kommer få bära laget på sina axlar. Spåkulan säger att han plockas upp i januari. Då står man där rätt jävla nakna.

Text: Malkolm Landréus