Sedan början av 1990-talet har Luminate övervakat den totala musikförsäljningen i USA, som nu rapporterar att vinylförsäljningen ökade med 4,2 procent under förra året. Det är en tydlig nedgång från 2020 och 2021 då försäljningen ökade med 46,2 respektive 51,4 procent. Ännu är det inte bekräftat vad orsaken till förra årets nedgång beror på men det kan ha att göra med mindre efterfrågan eller tillverkningsproblem. 

2022 blev även det 17:e året som vinylförsäljningen ökade och gick om försäljningen av CD-skivor i USA. Under 2022 hamnade Taylor Swifts ”Midnights” på första plats över mest sålda vinyler med 945 000 kopior sålda. Enligt Luminates statistisk så är det den största totala försäljningen av en LP-skiva under ett år sedan 1991. 

Vinyler var det framstående formatet i USA fram till tidigt 80-tal då kassettbandet tog över vilket sedan slogs ut av CD-skivan som dominerade fram till 2021. 

På listan över förra årets mestsäljande vinylalbum i USA under 2022 återfinns Kendrick Lamars “good kid, m.A.A.d city” från 2012 i topp vad gäller hiphopskivor. Albumet Kendrick Lamars mest hyllade projekt och i oktober sammanfattade Kingsize Magazine Compton-rapparens albumprojekt och skrev då:

“Efter att ha dubbats till “new king of the West Coast” av sina välrenommerade västkustkollegor Game, Snoop Dogg och Dr. Dre var pressen hög på en nu 25-årig Kendrick Lamar. Men om det fanns någon som tvivlade på hans förmåga att axla den manteln förvandlades snabbt tvivel till övertygelse efter releasen av “good kid, m.A.A.d city”. För om ”Section.80” gav honom kungakronan var detta album hans förstfödde son, redo att sprida arvet vidare.

Precis som föregångaren är “good kid, m.A.A.d city” ett konceptalbum och dessutom debuten på storbolaget Interscope. Med en uppenbar talang för storytelling i sann Nas-anda, som på “The Art of Peer Pressure” och “Sing About Me, I’m Dying of Thirst”, sticker detta album upp som en fullfjädrad majstång i en öken av radiohits. Oavsett om låtarna handlar om vägen till ett bankrån eller att utkräva hämnd, finns en autentisk atmosfär som grundar sig i att de flesta av dessa händelser är baserade på egna upplevelser och hur han kontemplerar över dess konsekvenser. Det faktum att flera av Kendricks riktiga vänner och familjemedlemmar medverkar på diverse “skits” på skivan förstärker den känslan. Albumet belönades med fem Grammy-nomineringar och är en certifierad klassiker. “

2022 års bäst säljande album i USA på vinyl:

  1. Taylor Swift – ”Midnights” 
  2. Harry Styles – ”Harry’s House”
  3. Olivia Rodrigo – ”Sour”
  4. Kendrick Lamar – ”good kid, m.A.A.d city”
  5. Fleetwood Mac – ”Rumours”
  6. Tyler, the Creator – ”Call Me If You Get Lost”
  7. Taylor Swift – ”Folklore”
  8. Tyler, the Creator – ”Igor” 
  9. Michael Jackson – ”Thriller”
  10. The Beatles – ”Abbey Road”

Lyssna på “good kid, m.A.Ad city” nedan.

Foto: Universal Music Media

65ba07add7a32f7b0a037f23