“Från Harlem till Härryda har vi utvecklat Sveriges godaste veganska burgare”

I ett nytt partnerskap lanseras nu MBoom Burger, en revolutionerande vegansk hamburgare gjord på ärtor och svamp – ett unikt samarbete mellan den världsberömda kocken/entreprenören Marcus Samuelsson och det svenska plantbaserade livsmedelsföretaget Peas of Heaven. Lanseringen av samarbetet sker den 23 februari 2024 på Bastard Burgers restauranger runt om i landet.

Den New York-baserade stjärnkocken Marcus Samuelsson introducerades för drygt ett år sedan till Marcus och Lucas Karlsson, grundare av Peas Of Heaven, och ett samarbete påbörjades. Marcus insåg snabbt att han delar Peas Of Heavens visioner om en bättre och mer hälsosam gastronomisk framtid och säger i ett pressmeddelande:

– Det var en omedelbar klick; vi förenades i en orubblig passion för kompromisslös street food och strävan efter verklig förändring – inte bara för idag eller imorgon, utan för de kommande tio till tjugo åren. Det har varit en fantastisk resa, från Harlem till Härryda, där vi utvecklat över fyrtio olika versioner av burgaren för att slutligen nå den ultimata smaken och texturen.

Först ut blir MBoom Burger, en växtbaserad hamburgare baserad på en unik kombination av ärtor och svamp. Den beskrivs ”skapa naturlig umami, en uttrycksfull textur och ger en ultimat stekyta”. Lucas Karlsson, medgrundare Peas of Heaven, säger till Kingsize Magazine:

– Vi behöver göra växtbaserade alternativ mer folkliga och ändra attityden kring dem. Vi tror att många produkter inom hela kategorin inte har haft tillräckligt bra kvalitet under tidigare år, och många som har testat dem en gång vågar inte göra det igen. Vi tror att Marcus Samuelsson kommer att vara en viktig spelare för hela kategorin och sätta en kvalitetsstämpel på att det faktiskt smakar gott. Det kommer även att generera att en annan målgrupp som inte har varit intresserad av kategorin tidigare kanske vågar testa produkten också.

MBoom Burger lanseras initialt exklusivt hos Bastard Burgers och kommer att bli det permanenta växtbaserade proteinet på den gröna menyn. Bastard Burgers, nyligen belönade med utmärkelsen “Årets Vegoburgare”, har bidragit med sin expertis under utvecklingsprocessen.

– Vi har länge sökt efter en ersättare till vår gröna meny och är stolta att introducera en svensk produkt, som varken kompromissar med smak eller kvalitet. Vi fick nyligen utmärkelsen “Årets Vegoburgare” av Burgerdudes, vi är trygga att vi tillsammans med Peas of Heaven och Marcus Samuelsson nu blir ännu bättre och kan med säkerhet säga att vi fortsatt serverar Sveriges godaste veganska burgare, säger Simon Wanler, vd och medgrundare Bastard Burgers.

Kingsize Magazine fick möjlighet att testa den nya Mboom-burgaren i slutet av januari och har även ställt några frågor till Marcus Samuelsson.

Marcus, berätta mer om samarbetet med Bastard Burgers och Peas of Heaven!

– Jag har genom åren provat många veganska burgare på båda restauranger och hemma, och jag har alltid trott att jag kan skapa något ännu bättre. För några år sedan kopplades jag samman med Bastard Burgers med en gemensam målsättning att skapa en fantastisk vegetarisk burgare. Eftersom jag länge varit ett stort fan av det Simon gör på Bastard Burgers, visste jag att det hade potential för ett bra samarbete. Därefter introducerades jag för Peas of Heaven, och tillsammans började vi tre skapa och experimentera tills vi kände att vi nått vårt mål. Så föddes MBoom Burger, och jag är väldigt exalterad över samarbetet med dessa två fantastiska team.

Som prisbelönt kock och engagerad i världen av växtbaserad gastronomi – vad är det bästa med att laga vegetariskt och veganskt?

– Vi lever i en tid då grönsakerna är stjärnorna på tallriken. Många människor är flexitarianer nu, inklusive mig själv – jag har två eller tre vegetariska dagar varje vecka, men det känns aldrig som dagar där jag offrar god mat. Jag är besatt av smak och har alltid varit det. Så när vi skapade denna burgare ville jag inte skapa något som försökte efterlikna nötkött på något sätt – jag ville att den växtbaserade pattyn skulle stå ensam som ett delikat alternativ. Med rätt mängd salt, umami, fett och grillning kan du äta en växtbaserad måltid och känna, “wow, jag åt en fantastisk burgare idag.”

Om du skulle komponera den perfekta hiphop-inspirerade vegetariska burgaren, vilka ingredienser skulle du använda? Och vilken rappare skulle du välja att namnge den?

– Hiphop berättar för mig en historia om vardagslivet, men bra hiphop består över lång tid. Vi pratar fortfarande om hip-hop från 80- och 90-talet, så jag skulle vilja att denna burgare har tidlösa ingredienser som svamp och kikärtor. Om jag skulle skapa en version av MBoom Burger skulle jag döpa den till 36 Chambers, inte bara för att de flesta medlemmarna i Wu-Tang Clan är veganer, utan också för att det tog oss över 36 vändor att få till den perfekta pattyn.

Om du skulle förutspå framtiden, hur kommer ingredienserna se ut i dina kök om tjugo år?

– Jag hoppas att tjugo år från nu har människor tillgång till fler och bättre alternativ. Som kock med en stor plattform i USA, Skandinavien och Afrika har jag ett ansvar att tänka på inte bara vad som finns på tallriken, utan också vem som skapar maten och hur det påverkar vår planet. Jag har två barn och vill lämna en bättre värld åt dem. Jag tror att nästa generation kommer att betrakta växtbaserad mat som bara ett annat alternativ. En vegansk burgare är inte bara för veganer längre.

– Jag tänker på MBoom Burger som en iPhone; vi har skapat en fantastisk version för nu – men vi kommer att fortsätta bygga på detta. Vi tänker redan på nästa version och andra välsmakande, växtbaserade produkter som korv och köttbullar som vi kan utveckla. Människor arbetar mer hemma, människor är mer flexibla i sin dagliga rutin, och det kommer bara att fortsätta över tid. Maten måste anpassa sig till tiden och passa in i vardagen när den fortsätter att förändras.

Foto: Felicia Yllenius