När Way Out West nästa vecka gör återkomst på festivalscenen efter två års uppehåll, är Norrlands Ljus Alkoholfri tillbaka med sin populära ölpizza. Under tidigare festivaler har ölpizzan varit en succé – varför den nu återupplivas i samarbete med artisten Mwuana. På plats för att baka pizzan är inga mindre än BOV som 2017 startade sin första restaurang med syftet att öppna ett pizzaställe där kvalitet och råvaror står i första rummet.

Mwuana har tagit fram ölpizzan med namnet “Combo”. Den är gjord på en deg med en dravbas som toppas med het tomatsås, vitlök, basilika, svensk Wrångebäcksost och marconamandlar.

Bakgrunden till initiativet med ölpizzan, är att bryggeriet Spendrups verksamhet ger upphov till stora mängder organiska restprodukter. Merparten utgörs av kornrester eller malt, som vanligtvis kallas drav. För att inte denna energikälla ska gå till spillo har bryggeriet utvecklat en dravförbränningsanläggning till bryggeriet i Grängesberg, med syftet att minska företagets koldioxidutsläpp. Nu kommer även drav till nytta i tillverkningens av ölpizzan till Way Out West.

– Det är roligt att visa hur restprodukter kan användas på många olika sätt, t ex en god pizza. Vi använder också draven som förnybar energikälla i vårt bryggeri i Grängesberg. Det är ett bra exempel på att jobba cirkulärt för att minska klimatpåverkan, säger Anna Lidström, hållbarhetschef på Spendrups Bryggeri.

Mwuanas ölpizza “Combo” kommer finnas att köpa i pizzerian bakom Azalea-scenen, under Way Out West 11–13 augusti 2022.