62b170dadc4101037e075fe2
62a83ff970c4fd62de0588d3
Osten af och Hiphophjältarna bjuder på musikvideon till hyllningslåten “Farhiya Abdi”


“Det är dags att det blir lite bättre förutsättningar för kvinnor inom idrott”.

 

 

Rapparen, basket-poddaren och WNBA-fanet Osten af släppte i fjol en låt om den svenska basketspelaren Farhiya Abdi. Nu är han, lagom till EM, aktuell med musikvideon till låten. Tillsammans är de ett sätt att uppmärksamma hur det ser ut i idrottsvärlden gällande löner och brist på respekt för idrottsliga prestationer.

 

– Jag är ett stort WNBA-fan som håller på laget Los Angeles Sparks, ett lag som Farhiya Abdi har spelat i. När jag berättar vilket lag jag håller på har jag många gånger fått frågan av kompisar om vilket NBA-lag jag egentligen hejar på, typ som att folk tror att jag skämtar. Och när jag börjar berätta vilka som är mina favoritspelare får jag ofta frågan om vilken som är min manlige favoritspelare, berättar rapparen i ett pressutskick.

 

Osten af ville ändra på det genom att göra en låt och video som handlar om dessa spelare som han tycker förtjänar mer uppmärksamhet. Ojämlikheten gör också att dessa spelare måste spela i fler ligor större delen av året, vilket sliter på kroppen och ger dåliga förutsättningar både för spelare och lagen.

 

– Idag tjänar samtliga WNBA-spelare 12 miljoner tillsammans, medan LeBron James ensam tjänar 36 miljoner, och en spelare som Danny Green tjänar runt 15 miljoner. Det är dags att det blir lite bättre förutsättningar för kvinnor inom idrott, framförallt inom lagidrott. Det är även tydligt att atleter som inte är män generellt inte får det erkännande de förtjänar, ett exempel på de är att ingen kvinna har en signatursko hos de större företagen.

 

Förutom att uppmärksamma basket och jämlikhetsfrågor genom hiphop driver Osten af, som egentligen heter Fredrik Engström, Courtsidepodden där de intervjuar basketspelare från Sverige och låter dem berätta sina respektive historier och alla minnen de har från sina basketkarriärer.

 

– Det som sker i basketvärlden just nu är att fler och fler män använder sina manliga privilegier och därmed också sina ekonomiska förutsättningar för att stötta kvinnor inom basketvärlden. Jag vill gärna se en liknande rörelse i Sverige, inte bara inom basket utom inom alla idrotter. Jag tycker att basket som inte utövas av män är mer överlägsen taktisk basket. Sedan gillar jag, framförallt med WNBA, att det finns många grymma förebilder som vågar vara politiska och engagerar sig i sociala orättvisor.

 

För Osten af var det viktigt att göra låten och videon om Farhiya Abdi, som är en av Sveriges bästa basketspelare och en av sex svenska spelare någonsin som har spelat i WNBA, Womens National Basketball Association, USA’s största basketliga. Han inspireras också av att hon är en förebild inom svensk basket, när hon står upp för att basketsverige måste vara öppet för alla. Han hoppas att barn och unga ska se videon och inspireras.

 

– Jag ville ha en skön vibe och ville med låten sprida den glädje jag känner när jag får hålla på med världens bästa sport eller kolla på en riktigt bra basketmatch. Min musik är ganska vardagsnära och jag skriver det jag upplever för stunden.

 

 

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL