Närmaste veckan lanserar den oberoende kreativa byrån Common Values United och Hoop Dreams arrangemangen “Svart Basket” på Fotografiska och Värmeverket i Stockholm. Sedan 2021 har byrån varit drivande på Stockholms basketscen – från ha uppfört två basketplaner i Tensta sponsrad av Brilliant Minds och världsstjärnan Kevin Durant, till att arrangera Red Bull Half Court-turneringar med fulla hus i Kungsträdgården och runt om i landet. Arrangemangen kommande veckor beskrivs med följande ord:

“Svart Basket belyser sambandet mellan sport, kultur och identitet, samt gränserna mellan dröm och verklighet. Pop-up installationen utforskar sambandet mellan hur basket och hiphop har formats och gett röst åt ungdomen och identiteterna i utanförskapet.”

Iskias Araya, medgrundare av Common Values United, säger följande i ett pressmeddelande:

“Det finns en avsaknad av att kunna reflektera sin identitet inom svensk basket, trots att den profilerar sig som den mest jämställda sporten. “Svart basket” är en reflektion utifrån det perspektivet. När jag var yngre så kallade dom vår basketstil för ‘svart basket’.”

Eventet “Svart Basket” äger rum på Fotografiska den 20 januari och på Värmeverket den 26 januari 2024. Det bjuds bland annat på utställningar, workshops, dokumentär-visningar och ett panelsamtal där bland annat artisten Cherrie och basketspelaren Elliot Cadeau medverkar.

Mer information via Fotografiska och Värmeverket.