Rapparen och numera “Ni e med oss”-profilen MXHXN släpper nu sin första singel på tre år, efter att senaste låten “Toucha den” kom 2016. Låten “Stora namn” har teasats ett bra tag på sociala medier och det är lätt att förstå varför. På låten gästas han av inga mindre än Stor, Mwuana och forne AIK-spelaren Martin Mutumba (M9) – som tillsammans med MXHXN har en bakgrund i Rinkeby-gruppen Byn Clicken. “Stora namn” är producerad av Castro och går att lyssna på nedan.

Via sociala medier skriver Stor om sina känslor för låten:

“När jag hörde @mxhxn vers så kastades jag tillbaka till 2001 när man spelade in låtar på en datamick för att skicka till sina vänner på msn chatten. De fanns inte många kronor att tjäna och svensk hiphop hade lång bit kvar till där vi är idag. Men de va ändå hela ens liv. Den påminde mig hur mycket man har kämpat och hur långt man har kommit i fen här hiphop grejen det vi firar vi.”

”Stora namn” är en låt som inte bara innehåller stora namn. Det är också en viktig låt vad gäller representation och uthållighet, som genomsyrar hela låtens tema. Från Ayos inledande röst-sampling, Mwuanas tafatta start innan han hittade rätt, MXHXNs envisa kreativitet inom olika projekt, STORs 15+ år i gamet och Martin Mutumbas comeback elva år efter att ha rappat med just MXHXN i gamla Rinkeby-gruppen Byn Clicken. ”Stora namn” andas revansch och styrka. Mer än M9s avslutande ord behöver inte sägas: ”Vi ba gjorde det som Nike, Colin Kaepernick min egen fight”.

/Malkolm Landréus