I över 13 år har Maxida varit med i kampen mot byggandet av gruvan i Kallak (Gállok på samiska) utanför Märaks hemstad. Efter regeringens tillåtelse till att bygga gruvan, var Maxida med och bestred detta i Högsta förvaltningsdomstolen.

Siri, som är en ung renskötare och nybliven mamma, kallades in som vittne och höll ett gripande vittnesmål om sin och sitt barns öde och framtid om gruvan byggs. När Maxida efter rättegången åkte till Malmö för att påbörja processen med sitt nya album, var “Siri” den första låten som hon skrev. “Siri” beskrivs som en låt om hopp, tron på en bättre framtid och en hyllning till alla som inte slutar att kämpa för rätten till frihet. 

Om den nya låten, som också är första singeln från hennes kommande album, säger Maxida:

– Jag har sett Siri växa upp från det där lilla snälla barnet, till en alldeles briljant vuxen. Hon har en väldigt mild framtoning, men är starkare än de flesta. Kanske mer än hon själv förstår. Jag var i Siris ålder när jag födde min dotter. Då var Siri lika gammal som min dotter är nu. Jag känner så igen mig, att stå där med ett litet barn och inse hur mycket man plötsligt måste ansvara för – hur mycket som står på spel och att ens främsta uppgift är att ge barnet kärlek och trygghet i en värld som är full av motgångar. Det finns många Siri där ute, med motvind i ansiktet och barn på ryggen. 

Utöver sin nya och kommande musik spelade Maxida nyligen in sitt framträdande som husband i programmet “På Spåret”. Avsnittet sänds den 22 december i SVT.

Lyssna på “Siri” nedan!

Foto: Sofie Lindberg